ХИВ је откривен пре више од 30 година. Време је показало да је са њим могуће живети, али да то са собом носи читав низ тешкоћа. Како данас живе ХИВ позитивни?

Текст: Љиљана Илић

ХИВ се данас третира као хронична инфекција која не угрожава живот, али су особе заражене овим вирусом и даље жртве предрасуда. Неки примери показују да се чак и поједини лекари устручавају да лече ХИВ позитивне.

Захваљујући напретку у медицини и терапији ХИВ-а, ХИВ је од смртне казне постао појава која се може контролисати. Иако и даље постоје одређене тешкоће у вези са континуираним приступом одговарајућој терапији, инфициране особе могу да живе испуњене и активне животе и да се укључују у друштвене токове.

Упркос томе, ХИВ је специфична инфекција која се разликује од других хроничних инфекција. Она, нажалост, са собом носи читав низ тешкоћа, јер до пада квалитета живота не долази само због физичких проблема. ХИВ са собом често носи стигму друштва са потенцијално разарајућим последицама.

Реакције међу пријатељима и у породици, приступ здравственој нези, дискриминација при запошљавању, приступ финансијској и психосоцијалној помоћи, све су то тачке у којима се ХИВ позитивне особе сусрећу са низом проблема.

Усамљеност је основна карактеристика живота појединих особа заражених овим вирусом. И даље постоји много њих који не желе да говоре о својим искуствима и да јавно износе своје приче у јавност.

Међу 35.000.000 људи до сада заражени ХИВ-ом има и оних који су остварили срећне везе, па чак добили и здраву децу.

Светски дан борбе против сиде

У свету се 1. децембра обележава Светски дан борбе против сиде. Од 1988. године, овај дан посвећен је подизању свести јавности о ХИВ-у и сиди, начинима преноса и заштите.

Истражите више…

 

 

 

подели
повезано
ХИВ међу нама
ХИВ против ћелија рака