(АКТУЕЛНО) Научник са Оксфорда у управо објављеном истраживању показује колико је људи неопходно за савршену заверу

 Текст: Н. Здравковић

Ново, управо објављено истраживање показује да када су завере у питању величина никако није предност. Др Дејвид Грајмс са Оксфорда направио је једначину која показује у којој мери број завереника смањује њихову способност чувања тајне*. 

Грајмса је мотивисала распрострањеност теорија завере са темом науке, као што су покрет против вакцинације или тзв. ”климатски скептицизам”. Како каже, уместо да их a priori одбаци, он је решио да провери колико су ове теорије завере могуће – кроз статистику.

Осмислио је једначину која показује вероватноћу било које завере да пропадне, било случајно или намерно. Једначина укључује чиниоце као што су број завереника и дужина трајања, али и процену шансе да је било који завереник обелодани.

За потребе ове процене искоришћена су три историјска примера узбуњивача, укључујући познати случај Едварда Сноудена. Ови примери су претворени у бројке, кроз познате параметре као што су дужина трајања завера пре обелодањивања, као и оквирни број учесника. Резултат је статистички рачун који показује колико би се брзо, у просеку, нека завера распала у зависности од броја завереника.

Да би применио свој рачун на постојеће “теорије завере”, Дејвид Грајмс је проценио колико би људи морало бити укључено у њих. Неке од бројки су следеће: 405.000 завереника би било потребно ако су климатске промене превара, док би за потребе прикривања ”истине о вакцинацији” било потребно око 736.000 људи.

Применивши једначину, Грајмс је проценио да би прва завера била откривена за три године и девет месеци, а потоња за три године и два месеца. Другим речима, обема би одавно био крај. Он се још нада да ће знање о томе колико су ове теорије завере невероватне убедити макар неке поклонике да се предомисле.

Са друге стране, својим рачуном понудио је водич за њихово успешно одржавање. Грајмсова једначина каже да, за заверу која треба да траје пет година, број завереника не треба да пређе 2521. Ако завера треба да буде дужа од деценије, тај број треба да буде мањи од хиљаду; дужа од века, мањи од 125. У супротном, завера (вероватно) пропада.

____

*Грајмсова студија је објављена у часопису PLOS ONE.

подели