Математичар кога колеге називају рок звездом и Моцартом математике

Математичар Теренс Тао је до друге године научио да чита и броји, наводно гледајући дечју емисију „Улица Сезам”. Рођен 1975. године у Аустралији, брзо је показао ванредан математички таленат. У другим школским предметима је парирао вршњацима, али је похађао специјалан математички програм и прескочио неколико разреда. Већ у четрнаестој постао је редовни студент. Колеге га зову рок звездом, а понекад и Моцартом математике.

Након завршених мастер студија преселио се у САД, где је у двадесет првој години докторирао на Принстону, а са двадесет четири постао редовни професор на Универзитету у Калифорнији, најмлађи у историји ове институције. Постигао је значајне резултате у најмање пет различитих математичких области. За њега су нестале традиционалне границе између различитих математичких поља, тврде старији математичари. 

Најпознатији успех направио је у области теорије бројева, заједно са професором Беном Грином са Оксфорда. О значају њиховог рада у овој области говори и чињеница да је теорема добила „лично“ име: Грин-Таова теорема. 

За „доприносе парцијалним диференцијалним једначинама, комбинаторици, хармонијској анализи и адитивној теорији бројева“ награђен је Филдсовом медаљом 2006. године, која је у свету математике равна Нобеловој награди. Најмлађи је њен добитник у последњих тридесет година. 

У детињству га је математици подучавао и чувени математичар Паљ Ердеш, који му је писао и писмо препоруке за Принстон. У септембру 2015. Тао је објавио доказ чувеног „проблема неслагања“, који је Ердеш поставио тридесетих година прошлог века. О свом раду пре доласка у Америку, Тао говори: „Сећам се да сам као дете мислио да математичарима неко стално задаје задатке и они их на неки начин реше. Као некакав стални спринт. У стварности, математичко истраживање је више попут маратона.“ 

Са Емануелом Кандесом, професором са Стенфорда, радио је и на реконструисању оштећених сигнала од којих су у преносу „ухваћени“ само битови. Развио је технику коју користе ЦИА агенти, али и лекари у процесу скенирања мозга. Тао је до данас сарађивао са око седамдесетак математичара, објавио седамнаест књига и близу триста радова. Годинама води и математички блог на којем објављује новости о свом раду, успесима колега, али и проширује математичку комуникацију.

——————————————————————————————————————————-

ЛИЦА МАТЕМАТИКЕ

Научнопопуларна манифестација Мај месец математике (М3) ове године представља стварна, жива лица математике широм Србије – десет најкреативнијих наставника математике, али и лица десет великана који су кроз историју градили ову дисциплину.

По биографским мотивима математичара који су део акције ”Лица математике” Центар за промоцију науке је организовао акцију решавања задатака Мој данашњи задатак

подели