Matematičar koga kolege nazivaju rok zvezdom i Mocartom matematike

Matematičar Terens Tao je do druge godine naučio da čita i broji, navodno gledajući dečju emisiju „Ulica Sezam”. Rođen 1975. godine u Australiji, brzo je pokazao vanredan matematički talenat. U drugim školskim predmetima je parirao vršnjacima, ali je pohađao specijalan matematički program i preskočio nekoliko razreda. Već u četrnaestoj postao je redovni student. Kolege ga zovu rok zvezdom, a ponekad i Mocartom matematike.

Nakon završenih master studija preselio se u SAD, gde je u dvadeset prvoj godini doktorirao na Prinstonu, a sa dvadeset četiri postao redovni profesor na Univerzitetu u Kaliforniji, najmlađi u istoriji ove institucije. Postigao je značajne rezultate u najmanje pet različitih matematičkih oblasti. Za njega su nestale tradicionalne granice između različitih matematičkih polja, tvrde stariji matematičari. 

Najpoznatiji uspeh napravio je u oblasti teorije brojeva, zajedno sa profesorom Benom Grinom sa Oksforda. O značaju njihovog rada u ovoj oblasti govori i činjenica da je teorema dobila „lično“ ime: Grin-Taova teorema. 

Za „doprinose parcijalnim diferencijalnim jednačinama, kombinatorici, harmonijskoj analizi i aditivnoj teoriji brojeva“ nagrađen je Fildsovom medaljom 2006. godine, koja je u svetu matematike ravna Nobelovoj nagradi. Najmlađi je njen dobitnik u poslednjih trideset godina. 

U detinjstvu ga je matematici podučavao i čuveni matematičar Palj Erdeš, koji mu je pisao i pismo preporuke za Prinston. U septembru 2015. Tao je objavio dokaz čuvenog „problema neslaganja“, koji je Erdeš postavio tridesetih godina prošlog veka. O svom radu pre dolaska u Ameriku, Tao govori: „Sećam se da sam kao dete mislio da matematičarima neko stalno zadaje zadatke i oni ih na neki način reše. Kao nekakav stalni sprint. U stvarnosti, matematičko istraživanje je više poput maratona.“ 

Sa Emanuelom Kandesom, profesorom sa Stenforda, radio je i na rekonstruisanju oštećenih signala od kojih su u prenosu „uhvaćeni“ samo bitovi. Razvio je tehniku koju koriste CIA agenti, ali i lekari u procesu skeniranja mozga. Tao je do danas sarađivao sa oko sedamdesetak matematičara, objavio sedamnaest knjiga i blizu trista radova. Godinama vodi i matematički blog na kojem objavljuje novosti o svom radu, uspesima kolega, ali i proširuje matematičku komunikaciju.

——————————————————————————————————————————-

LICA MATEMATIKE

Naučnopopularna manifestacija Maj mesec matematike (M3) ove godine predstavlja stvarna, živa lica matematike širom Srbije – deset najkreativnijih nastavnika matematike, ali i lica deset velikana koji su kroz istoriju gradili ovu disciplinu.

Po biografskim motivima matematičara koji su deo akcije ”Lica matematike” Centar za promociju nauke je organizovao akciju rešavanja zadataka Moj današnji zadatak

podeli