Стари Египћани су били пасионирани љубитељи игара, о чему сведоче и очуване слике са 3300 година старе гробнице краљице Нефетари, на којима је насликана како игра популарну игру сенет са невидљивим противником.

Сенет, који подсећа на шах, на почетку је био омиљена игра у доколици. Али, током готово два миленијума, прерастао је у игру повезану са загробним животом, тј. животом после живота, која се игра на табли која и представља тај живот. Иако највероватније није прва игра на табли на свету, јесте од оних које су постале потпуни хит: претпоставља се да су у њој уживали сви сталежи египатског друштва пре око 5000 година, а играли су је са истом страшћу и 2500 година касније. Данас, вековима након старих Египћана, нови поглед на сенет у једном калифорнијском музеју може да открије када је дошло до ове драматичне трансформације.

Наиме, све до пре око 4300 година није било сумње да сенет представља разбибригу. А онда су стари Египћани почели на гробницама да осликавају преминуле како играју сенет са својим живим пријатељима или родбином. Текстови из тог времена показују да је на игру тада гледало као на вид комуникације између два света.

Фото: Wikimedia Commons

Током следећег миленијума текстови су описивали сенет као игру која прати кретање душе кроз египатско царство мртвих или Дуат, даље ка загробном животу. Временом се и сама игра мењала, па су додаване хијероглифске птице које су за Египћане симболизовале душе.

Табла за сенет у Египатском музеју Розикрушан, у Сан Дијегу, у Калифорнији, може да покаже најраније фазе овог редизајна. Табли недостају хијероглифи који симболизују душу, али квадрат под бројем 27 – који је на старој табли носио слово X – сада носи хијероглифску ознаку за воду. Археолози сматрају да ово представља неко језеро или реку за коју су Египћани веровали да се налази на путу душе кроз Дуат.

„Ово је можда један од првих пута да се овај аспект путовања кроз загробни живот визуелно прикаже на табли“, објашњава Валтер Крист, археолог са Универзитета у Мастрихту, који описује калифорнијску таблу у The Journal of Egyptian Archaeology.

Иначе, старост и археолошки контекст ове табле су недовољно познати – могуће је да је табла купљена на сајму антиквитета у 19. веку. Занимљив је њен изглед: почетна позиција или start налази се на месту које је уобичајено за крај или finish. Стручњаци тврде да је ово учестало у раздобљу у историји познатом као Средње краљевство, од пре 4000 до 3700 година, и да је сама табла стара око 3500 година.

подели