Светски дан поезије обележавамо текстом Слађане Шимрак о паралелним револуцијама две наизглед неспојиве дисциплине, математике и поезије

Текст: Слађана Шимрак

Да је Платон присуствовао суђењу Јосифу Бродском, сигурно би се често јављао за реч. Млади Бродски је оптужен за „друштвени паразитизам“ и морао је пред судијом доказивати да је по занимању песник. Судница је била препуна. „Не суди се песнику сваки дан!“ – одјекивало је.

Али судило се – поезији, заједно са математиком. Обе су кроз историју проглашене пророцима у својим доменима што је често изазивало сукобе. Управо је Платон оптужио песнике да су непријатељи истине, а њихову поезију да „шири менталне отрове“, док је Волтер сматрао да је Архимед имао неупоредиво више маште од Хомера.

Наравно, заступници песника нису остајали дужни, називајући математичаре блесавим и бескорисним сањарима. Шопенхауер је признавао поезију као највиши облик уметности, док је аритметику сматрао најприземнијом активношћу људског духа.

Ипак, веза између математике и поезије често је снажнија него између математике и неке друге науке. Један од разлога је тај што математику видимо као кључни фактор науке, и тек када нека грана науке пронађе употребу математике у сопственом напретку и објашњењу, сматрамо је потпуно развијеном. Слично је са односом поезије и уметности. Свако релевантно уметничко дело би требало да поседује одређену дозу „поетског зачина“.

Паралелне револуције

Осим што су „пророковале“, заједно су и одрастале. Први песник у историји коме знамо име истовремено је и први математичар. Била је то заправо сумерска песникиња и астрономкиња Енхедуана рођена у 23. веку п.н.е. Два најзначајнија рада старе Грчке, Аристотелова Поетика и Еуклидови Елементи написана су готово у исто време и оба су представљала неку врсту имитације спољњег света. Еуклид је изразио кроз геометријску форму, а за Аристотела, она се налазила у разумевању поетике као описа свакодневног живота.

Ово је био тек почетак паралелних револуција. Док су Јанош Бољај и Николај Лобачевски трагали за нееуклидском геометријом, Шарл Бодлер је померао границе поезије. Надреалисти предвођени Бретоном не могу се одвојити од тополога који су истовремено писали једнако нову и узбудљиву математику.

Свега неколико деценија касније, у Француској је основан покрет Улипо (Радионица потенцијалне књижевности) који је за циљ имао откривање математичких поступака који би доприносили књижевном стварању. Покретачи овог приступа били су Ремон Кено и Франсоа ле Лионе.

Вероватно једини у историји који је постизао велике и трајне резултате на оба поља био је персијски учењак Омар Хајам. У математичком раду дао је велики допринос геометријском решавању кубних једначина, док је као песник остао упамћен по делу Рубаије које су и даље предмет интересовања песницима и научницима.

Како су математичари недавно открили, у Рубаијама постоје различите везе између катрена које се тумаче и истражују помоћу теорије графова. Његова поезија дубоко је утицала на позиве неких од најзначајнијих песничких фигура прошлог века као што су Т.С. Елиот и Езра Паунд.

Британски песник Семјуел Тејлор Колриџ био је један од такозваних „језерских песника“, заједно са Вилијамом Вордсвортом и Робертом Саутијем. Стварали су у романтизму, али нису били следбеници ниједне песничке праксе. Колриџ је својевремено планирао поетизовање целих Еуклидових Елемената, међутим довршио је само песму-доказ прве пропозиције. Међу њиховим пријатељима био је математичар Вилијам Ровен Хамилтон који се, поред алгебре, већи део живота бавио писањем поезије. Једном приликом је послао своје стихове Вордсворту, међутим похвале су биле неубедљиве.

Немачки математичар Давид Хилберт није марио за поетску креативност. Када је приметио да је један студент престао да долази на његова предавања, мало се распитивао и напослетку сазнао да је напустио математику како би постао песник. На то је Хилберт одговорио: „Ах, наравно. Увек ми се чинило да нема довољно маште за бављење математиком.“

Међутим, иако се креативност као поједнако важна приписује и песницима и математичарима уз заједничко трагање за скривеном лепотом, питање инспирације увек је стајало на несигурном тлу. Гете је признао да му је коначна идеја за лик младог Вертера синула након што је чуо за смрт свог пријатеља Јерусалима, и да је књигу несвесно написао.

Слично искуство приписује се Гаусу који је бележио како је решење једног проблема (знака Гаусове суме) нашао захваљујући „изненадном бљеску светлости који га је натерао да види решење“. Херој романтике, математичар Еварист Галоа, поетично је предвидео своју прерану смрт.

Педантни математичари

У то време, ирски математичар Џејмс Џозеф Силвестер, отац теорије графова, био је усред објављивања своје књижице поезије Закони стиха. Критике такође нису биле благонаклоне, али Силвестер је био упоран. Једном је у Балтимору читао поему која се састојала од 400 стихова и сви су се римовали са Росалинд.

На почетку читања је напоменуо да овај његов експеримент захтева велики број фуснота са додатним појашњењима, те да ће њих прочитати прве, како касније не би прекидао стихове. Ово је потрајало сат и по времена, а након тога је поему читао само најстрпљивијим слушаоцима јер је већина напустила салу.

Чарлс Бебиџ, пионир рачунарства, писао је једном приликом лорду  Алфреду Тенисону, песнику. Повод је био део песме Визија греха: „Сваког минута један човек умре / Сваког минута један се роди“. У писму каже: „Оваква рачуница значи да би светска популација увек била константна, а то се коси с добро познатом чињеницом да тај број стално расте.

Предлажем да у следећем издању направите измену: „Сваког минута један човек умре / А један и једна шеснаестина се роди“. Тачна цифра је заправо 1.167, али нешто се, наравно, мора препустити и песничкој слободи.“ Како у каснијим издањима песме уместо речи „минута“ стоји „момента“, многи су убеђени да је Тенисон усвојио Бебиџов коментар.

Гугл је недавно обележио рођендан Жоржа Перека изостављајући „е“ из свог назива. Перек је био један од припадника покрета Улипо и једна од његових најпознатијих књижевно-математичких вежби било је писање липограма, дела које се ослања на потпуно избацивање одређеног слова или групе слова. Његов роман „Ла Диспаритион“ у целости је написан без слова „е“.

Ремон Кено је 1961. представио један од првих експеримената ове књижевне радионице под називом „Сто хиљада милијарди песама“. Написао је десет сонета, сваки од по четрнаест стихова, тако да се стих са одређене позиције у једној песми може заменити било којим стихом са исте позиције из преосталих тринаест песама, а да се не наруши смисленост сонета. Тиме се добија 1014 могућих комбинација, односно различитих песама. Свакако збирка поезије која никада неће изаћи из штампе.

Још једна врста вежбе зове се С-7 алгоритам. Она представља стварање новог дела  из постојећег у тачно одређеним корацима. Прво је потребно одредити помоћни текст који ће играти улогу речника. Затим се полазни текст мења тако што се врши замена сваке именице седмом именицом из помоћног текста. Број 7 је произвољно узет, а уместо именица могу се користити и друге врсте речи.

подели