Наизглед сасвим обичан децимални број. Није ирационалан, не представља ниједну важну константу, нити је познат као значајна вредност каквих емпиријских параметара

Текст: Тијана Марковић

У раду о краткотрајним, снажним радио-сигналима из дубоког свемира уочено је како вредности мере дисперзије мистериозних снопова (Fast Radio Burst) представљају садржитеље броја 187,5. То је одмах отворило питање да ли је овај број случајан, да ли он карактерише неки непознати природни процес или је можда, у њему садржана ванземаљска порука.

Но, шта број 187,5 представља у математици?

Реч је о сасвим обичном децималном броју. Он није ирационалан, не представља ниједну важну константу у науци, нити је честа вредност неких емпиријских параметара. 187,5 је само још један рационалан број и може се лако записати као количник целих бројева 375 и 2 (375/2).

Једноставним рачунским операцијама могу се одредити његови умножци, степени, корени, но, ни они му не дају истакнутије место у бесконачном низу бројева.

Може се, као и сваки други број, представити на различите начине, помоћу једноставних израза као што је 187 + ½, или нешто сложенијих: 5300/(9*π).

Најближи цео број који му претходи је 187. Мада је и овај број математички незанимљив, много је популарнији од свог рационалног следбеника. Сленг “187” познат је широм Сједињених Америчких Држава, нарочито у кругу гангстера и полицајаца. Када се на полицијској радио-станици зачује 187, извесно је да се у негде у округу догодило убиство.

Свакако нимало пријатан за чути, израз “signal 187” или само “187” је потекао од десет кодова који су стандардизовани у полицији САД давне 1937. године. Због ограничења тадашњих радио станица разговори су морали да се ограниче, те је оптимално било увођење одређених бројева као шифри за ванредне ситуације.

Разлог за одабир баш броја 187 за означавање тешког кривичног дела је случајан.

Међутим, да ли је случајна и правилност у дисперзији FRB снопова, остаје да видимо.

ПОРУКА 187,5

Истражите више…

подели
повезано
Да ли смо ми то видели ванземаљце?
Реакције на дубоки свемир