Крајем јануара угинуо је Најџел, годинама једини аустралијски ганет на острву Мана, који је за своју партнерку изабрао бетонску птицу

Најџел међу бетонским птицама, фото: Friends of Mana facebook page

 

Текст: Јована Николић

Крајем јануара на новозеландском острву Мана пронађена је мртва птица поред своје бетонске реплике. Зашто је ова смрт привукла пажњу великог броја светских медија? У питању је Најџел, међу конзерваторима познат као најусамљенија птица на свету, а трагичном тону приче доприноси и његова неузвраћена љубав према бетонској птици. Неколико година провео је на овом острву без иједног припадника своје врсте, али са 80 вештачких птица направљених од бетона од којих је једна за њега имала посебан значај. Најџел је био аустралијски ганет, велика морска бела птица са жућкастом главом. Ове птице углавном живе у колонијама и уз океане и деле се на три подврсте које живе на северу Атлантика, око јужне Африке и око јужне Аустралије и Новог Зеланда.

Као и многе друге новозеландске врсте птица, угрожене су, а томе у великој мери доприносе предатори попут пацова. Држава предузима различите мере како би смањила број штетних предатора и успоставила стање што сличније оном пре насељавања Новог Зеланда за које се претпоставља да је било рај за птице. Острво Мана је својеврсни научни резерват и веома погодно за обнављање врста јер на њему нема штеточина, а последњих година посађено је око 500.000 стабала. Многе угрожене врсте птица, али и гмизаваца и биљака прешле су на ово острво које су у 14. веку населили Маори, али на коме су шуме углавном крчене у 19. веку након доласка Европљана.

Највеће конзерваторске напоре преузима новозеландски Департман за конзервацију, као и бројна удружења попут Пријатеља Мане. Један од подухвата крајем деведесетих година било је и постављање 80 бетонских ганета и звучника на соларни погон кроз који се чују звуци ових птица како би привукли што већи број јединки на острво. План је био да јединке привучене овим мамцима створе одрживу колонију, али било је јако тешко преварити их. Ретки су били случајеви птица које би навраћале и убрзо одлазиле не обраћајући пажњу на бетонске имитације, све док пре неколико година није стигао Најџел, први ганет који се доселио на ово острво у последњих 40 година.

Острво Мана, фото: Wikipedia

Не само да је Најџел помислио да је ово заиста колонија птица, већ је посебну његову пажњу привукла једна бетонска птица коју је изабрао за своју партнерку. Истраживачи су често путем интернета делили снимке његових безнадежних покушаја удварања и примећивали карактеристично дотеривање па чак и прављење гнезда. Годинама је живео као једини ганет на острву, проводећи већину времена покрај своје замишљене партнерке све док није пронађен мртав поред ње.

Међутим, живот није завршио као једини припадник своје врсте на овом малом острву јер су неколико недеља раније стигле још три птице. Претпоставља се да је поред усавршених звучника, највећу улогу у њиховом дозивању имао управо Најџел који није оставрио никакав однос са овим птицама.  Са друге стране, ове три птице међусобно комуницирају и конезрватори полажу наде да би у будућности оне могле да створе колонију, у чему би био значајан допринос и најусамљеније птице која је знала само за пријатељство са бетоном.

Колоније ганета живе на остврима и обалама, а парови најчешће имају једно плаво јаје које греју својим стопалима. Две трећине светске популације ових птица живи у Великој Британији, а највећа колонија се налази у Шкотској и 2014. године је имала 75.000 парова.

подели