Први дан семинара одржаће се у Студентскoj читаоници, док ће другог дана предавања бити одржана у сали Франкофонoг центрa, на другом спрату Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду. Целокупан догађај моћи ће да се прати и путем видео-снимка.

Покровитељ овог дводневног семинара је Министарство науке, технолошког развоја и иновација, а, поред овог семинара, студентима докторских студија ове године на располагању ће бити значајно већи број бесплатних обука и предавања него што је то био случај раније.

Семинар почиње 29. маја у 11 часова. Након поздравних речи организатора, уводно предавање одржаће министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић под називом „Научно путовање као каријера: професија или страст?“.

Током првог дана предавања ће одржати и др Александар Декански, научни саветник са института ИХТМ (Писање и рецензирање научних радова), др Олгица Недић, научни саветник са института ИНЕП (Етика научноистраживачког рада) и Милица Шевкушић са Института техничких наука САНУ (Примена етичких принципа: алати доступни истраживачима).

У уторак, 30. маја, полазницима семинара предавање о потенцијалима грађанских научних истраживања одржаће др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке. Након њеног излагања, Обрад Вучковац са Института „Винча“ говориће о управљању истраживачким подацима, а потом ће предавање о томе како припремити предлог пројекта одржати Љиљана Ћумура са Факултета политичких наука, док ће последње излагање другог дана семинара имати Слободан Марковић из UNDP-а о ChatGPT-у и генеративној вештачкој интелигенцији.

Програм семинара можете преузети ОВДЕ.

 

ОРГАНИЗАТОРИ

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду, Центар за подршку докторским студијама

Центар за промоцију науке

 

МЕСТО ОДРЖАВАЊА

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71, Београд

Студентска читаоница / Франкофони центар на другом спрату

 

ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА

Од 11 до 15 часова (29. мај) и од 12 до 15 часова (30. мај)

 

О Центру за подршку докторским студијама

Центар за подршку докторским студијама пружа стручну, информациону и едукативну помоћ докторандима, али и онима који намеравају да упишу докторске студије или су одбранили докторску дисертацију и желе да свој рад учине видљивијим.

Активности Центра посебно укључују:

1) Едукативни групни рад;

2) Инструктивни индивидуални рад, посебно у вези са питањима као што су: објављивање у категорисаним научним часописима, шифре истраживача и др;

3) Проверу оригиналности докторских дисертација;

4) Допуну и исправку података у репозиторијуму и друга питања у вези са одбрањеним и архивираним докторским дисертацијама;

5) Реализацију пројектних активности које имају за циљ унапређење стручне и информационе подршке докторским студијама.

подели