У Галактичкој Империји у којој је радња Ратова звезда смештена, дроиди послушно служе својим власницима, који су углавном људи или бар хуманоидна створења

 

R2D2 каже да су шансе за преживљавање 725 према 1. R2D2 врло често греши“

C3PO, Ратови звезда

Без сумње, опште позната ствар је да су најчувенији филмски роботи свих времена R2D2 и C3PO, из врхунске класичне научнофантстичне свемирске опере Ратови звезда, Џорџа Лукаса. Технички говорећи, то су заправо дроиди. Мада реч дроид и робот има потпуно исто значење, званична дефиниција дроида је: „Механичко самосвесно биће, које се од рачунара разликује по томе што поседује потпуно самостални метод кретње.“ Сибот Галактика, дизајн тим Ратова звезда, описује дроиде као „механичке или електронске конструкције дизајниране тако да помажу и служе органском животу“. Истина, у Галактичкој Империји у којој је радња смештена, ови дроиди послушно служе својим власницима, који су углавном људи или бар хуманоидна створења.

У епизодама (филмова, серија, књига, стрипова или видео-игрица) дроиди су приказани као генерално послушне, математички прецизне машине са меморијом огромног капацитета, што их чини корисним за најразличитије послове. R2D2 је астро дроид оспособљен за упаде у друге рачунарске системе, разуме говор мада одговара неразумљивим звиждањем, али може и да лебди помоћу малих ракета у ногама. Има цилиндрично тело на коме су распоређени сензори, неколико руку и додатну алатку која може да се користи на неколико начина: за поправке свемирских бродова, у борбама, али и за пројектовање 3D холограма. R2D2 је направљен тако да хода на две ноге, али може да се котрља по површин користeћи и трећу ногу. У току снимања Ратова звезда коришћено је неколико R2D2 модела, један којиm је управљанo даљински и који је ходао на три ноге и други који је заправо био костим коji је носио британски глумац Кени Бејкер. Oстале моделе су покретали луткари помоћу луткарских жица. Тако фантастично опремљен, R2D2 изгледа као савршени асистент. У серијалу филмова (а појављује се у свим епизодама), R2D2 служи наизменично Памде Амидали, Анакину Скајвокеру и Луку Скајвокеру, показујући изузетну храброст у спасавању својих господара и пријатеља од многобројних опасности – слободно говорећи, у просеку по епизоди испадне бар три пута херој.

Међу свим могућим врстама дроида из овог антологијског серијала: убице дроиди, астро дроиди, мобилни вишенаменски дроиди у хиперсвемирском навигирању, борбени дроиди са слабом вештачком интелигенцијом, медицински дориди, дроиди мучитељи, дроиди пилоти, посебно се истакао протоколарни дроид C3PO, најбољи пријатељ робота R2D2.

C3PO је хуманоидни дроид дизајниран посебно за интеракцију са организмима и живим бићима која имају способност говора, разумевања и коришћења алата. Он је пре свега програмиран за протокол, асистирање у превођењу и разумевању обичаја различитих култура, како би интергалактички састанци протицали без већих проблема, где је његова способност течног комуницирања на преко шест милиона различитих начина од пресудног значаја. C3PO такође уме да лаже (посебно када фаворизује једну људску групу у односу на другу), што му свакако даје много већу способност аутономије када размишља, него што је то заправо дозвољено према Асимовљевим Законима роботике. Његова нервозна и бригама наклоњена личност се умногоме разликује од R2D2-а, што гледаоцу посматрање њиховог односа чини још забавнијим. C3PO је њега стални извор шала, па чак и у тренуцима када C3PO преводи R2D2-ов говор публици. Али љубав између ова два дроида постаје потпуно очигледна онда када R2D2 бива озбиљно повређен, и када му C3PO нуди своје механичке делове како би се опоравио. 

Прича о ове две звезде међу дроидима свакако подразумева причу о популарности, шоу-бизнису и забави. Као институције имагинарних робота, није им било тешко да се појаве у многим рекламама, да буду инспирација за нове СФ јунаке, али и да се појаве у реалности у облику преносивог хард-диска, рециклажне канте за ђубре па чак и у облику гитаре. R2D2 дроида можете да купите за чак 10.000 долара, а та верзија је око 40 центиметара висока, користи четири дупле А батерије и исто толико D батерија, има руку која може да носи чашу и има довољно простора у који може да је одложи и охлади. У стању је да испрати око 40 гласовних команди, па чак и да неку игнорише ако му се не свиђа. Клима главом, али не говори много. Има и неколико модела који вас могу шпијунирати, пројектовати вам филмове, играти се са вама или вам врло aртудитовски донети чашу соде.

У сваком случају, прича о Ратовима звезда и њиховим дроидима не може се замислити без приче о R2D2 и C3PO: ова два сада већ врло обична дроида, једноставно дизајнирана да послушно служе своје власнике, на крају заврше тако што по ко зна који пут спасу читаву Галаксију.  

КЊИГА О РОБОТИМА

 

У свету данас има више од 4.500.000 робота. Тај број расте онако како аутомати од човека преузимају све више тешких, непријатних или опасних послова. Да ли ће у будућности свака кућа имати свог робота? О овoм и другим питањима сазнајте у каталогу “Роботи” који је ЦПН издао поводом “Данa будућности”. Текстове су приредили Марија Николић, Марија Видић и Слободан Бубњевић, а публикацију је дизајнирао Јован Микоњић. Књига о роботима се може купити на Великој изложби робота, у Галерији Робне куће “Београд”, у Кнез Михаиловој 5, по цени од само 150 динара.

Истражите више о Роботима.

подели
повезано
Леонардов витез
Наши кућни помоћници