„Др Владић је развила иновативне еколошке процесе екстракције како би добила производе од ароматичног и лековитог биља и додала вредност храни и пољопривредном отпаду. Осим тога, користила је микроалге из третмана отпадних вода за екстракцију биоактивних једињења. Ово изванредно истраживање Јелене Владић открило је да зелени растварач који се зове субкритична вода може ефикасно да пречисти биомасу микроалги добијену пречишћавањем отпадних вода“, наводи УНЕСКО.

Награда Ал Форзан додељује се сваке две године лауреатима из пет географских региона УНЕСКО-а– Африке, арапских земаља, Азије и Пацифика, Европе и Северне Америке и Латинске Америке и Кариба. Овогодишњи добитници, поред Јелене Владић из Србије, долазе из Аргентине, Египта, Кине и Камеруна.

 

Др Владић је некадашња професорка Технолошког универзитета у Новом Саду, а тренутно је члан школе науке и технологије Универзитета НОВА у Лисабону. Она је 2020. добила признање и националну стипендију у оквиру престижног међународног програма  Лореал-УНЕСКО „За жене у науци“. Ова награда додељује се најбољим младим научницима за изузетна научна истраживања и има за циљ да пружи подршку еминентним истраживачима у њиховом даљем научном и стручном усавршавању.

подели