Скелет девојчице пронађен на Аљасци оживљава претпоставку да су први људи који су населили Америку дошли из Сибира

Фото: Wikimedia

 

Текст: Јована Николић

Скелет бебе са Аљаске открива нове детаље о насељавању Америке и оживљава већ постојећу претпоставку да су први досељеници дошли из Сибира, тврди се у раду објављеном у часопису Nature крајем прошле године. Девојчица је живела пре око 11.500 година и вероватно је умрла у првој години живота. Њен скелет је пронађен 2013. године на Аљасци, на археолошком налазишту Upward Sun River, у долини реке Танане, где су постојала људска насеља у време када је девојчица живела. Налазиште је први пут откривено 2006. године, а на њему су пронађене и делови костију лососа што указује на начин исхране.

У години када је пронађен скелет девојчице са Аљаске, секвенциран је геном дечака који је живео у јужном Сибиру пре око 24.000 година, а на основу њега је тим Природњачког музеја у Копенхагену закључио да први амерички досељеници нису потицали само из Азије, већ да су имали и европске корене. У прилог томе иде податак да Индијанци иако имају хромозоме сличне онима које имају азијски народи, не подударају се у потпуности ни са једном данашњом популацијом.

Са друге стране, хромозоми овог дечака су имали доста сличности са хромозомима Индијанаца, док су његови Y хромозоми слични онима које имају модерни западноевропски народи. Истраживачки тим је тада закључио да је најједноставније објашњење да Индијанци потичу од две популације, једне азијске и једне европске, које су се међусобно укрштале.

Сада је тим Центра за геогенетику Универзитета у Копенхагену, који предводи Еске Вилерселв, поредио геном девојчице са Аљаске са геномом 167 модерних популација и неких древних народа, на основу чега је направио породично стабло Индијанаца. Закључили су да је девојчица припадала најстаријој познатој групи Индијанаца, из времена пре поделе на северне и јужне, што се догодило пре око 15.000 година.

Исти тим је 2014. анализирао ДНК скелета пронађеног 1968. године у Монтани, познатог као ”Анзиково дете”. Скелет припада мушком детету, а пронађен је са стотинак предмета што указује на ритуалну сахрану. Међутим, иако је овај дечак живео пре девојчице са Аљаске, његово порекло је блиско новијој лози јужних Индијанаца док је порекло девојчице старије упркос податку да је живела знатно скорије.

Породично стабло ове девојчице има корене у Сибиру из времена од пре око 34.000 година, а популација од које потиче је постепено престајала да се укршта са другим сибирским популацијама и да добија нов генски материјал од протоевропљана. Ови преци свих данашњих Индијанаца стигли су за време леденог доба у Америку преко Беринговог копненог моста који је спајао територије данашње Русије и Аљаске на месту садашњег Беринговог мореуза. Истраживачки тим је ову групу назвао Берингијанци, а претпоставља се да се њени припадници нису одмах раширили по америчким континентима, већ да су остали на простору на који су и дошло неколико хиљада година, па су ту били и у време када је девојчица живела.

подели