У ноћи између 27. и 28. јула становници већег дела Земље моћи ће да посматрају помрачење Месеца, а Марс ће бити најближи Земљи у последњих 15 година

Фото: Pexeles

 

Текст: Јована Николић

У ноћи између 27. и 28. јула из свих делова света изузев Северне Америке биће видљиво помрачење Месеца, најдуже од почетка 21. века. Тотално помрачење ће трајати сат и 43 минута, али ће моћи да се прати око пет и по сати. У нашој временској зони врхунац ће достићи у 22 часа и 21 минут.

У Србији ће помрачење Месеца моћи да се посматра од 20 часова до сат и 29 минута после поноћи. Овај феномен ће моћи да се опази голим оком или помоћу двогледа, а за све заинтересоване организована су посматрања уз стручна објашњења у Народној опсерваторији на Калемегдану у Београду и Астрономској опсерваторији на крову Природно-математичког факултета у Нишу.

Током помрачења Месеца, Земља, њен сателит и Сунце се налазе готово у једној линији тако да је Земља у средини. Сличне позиције заузимају сваког месеца и тада је Месец пун, али од нагиба његове орбите зависи да ли ће доћи до помрачења. 

Месец за време помрачења улази у Земљину сенку па је затамњен, али и благо осветљен Сунчевом светлошћу коју пропушта Земљина атмосфера. Зато добија црвенкасту боју па многи овај феномен називају ”крвави Месец”. На подручју Србије ће тамноцрвена боја бити видљива у 23 часа и 13 минута.

Такође у ноћи између 27. и 28. јула Марс ће се наћи на најмањој раздаљини од Земље у последњих 15 година па ће на небу бити сјајнији и већи него иначе. Марс ће од Земље бити удаљен 57,7 милиона километара, а рекорд ће следећи пут бити оборен тек 2287. године. Међутим, упркос својој близини Марс може изгледати помало мутно услед сезонских олуја прашине које покреће загревање када се планета приближи Сунцу.

подели