U noći između 27. i 28. jula stanovnici većeg dela Zemlje moći će da posmatraju pomračenje Meseca, a Mars će biti najbliži Zemlji u poslednjih 15 godina

Foto: Pexeles

 

Tekst: Jovana Nikolić

U noći između 27. i 28. jula iz svih delova sveta izuzev Severne Amerike biće vidljivo pomračenje Meseca, najduže od početka 21. veka. Totalno pomračenje će trajati sat i 43 minuta, ali će moći da se prati oko pet i po sati. U našoj vremenskoj zoni vrhunac će dostići u 22 časa i 21 minut.

U Srbiji će pomračenje Meseca moći da se posmatra od 20 časova do sat i 29 minuta posle ponoći. Ovaj fenomen će moći da se opazi golim okom ili pomoću dvogleda, a za sve zainteresovane organizovana su posmatranja uz stručna objašnjenja u Narodnoj opservatoriji na Kalemegdanu u Beogradu i Astronomskoj opservatoriji na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Tokom pomračenja Meseca, Zemlja, njen satelit i Sunce se nalaze gotovo u jednoj liniji tako da je Zemlja u sredini. Slične pozicije zauzimaju svakog meseca i tada je Mesec pun, ali od nagiba njegove orbite zavisi da li će doći do pomračenja. 

Mesec za vreme pomračenja ulazi u Zemljinu senku pa je zatamnjen, ali i blago osvetljen Sunčevom svetlošću koju propušta Zemljina atmosfera. Zato dobija crvenkastu boju pa mnogi ovaj fenomen nazivaju ”krvavi Mesec”. Na području Srbije će tamnocrvena boja biti vidljiva u 23 časa i 13 minuta.

Takođe u noći između 27. i 28. jula Mars će se naći na najmanjoj razdaljini od Zemlje u poslednjih 15 godina pa će na nebu biti sjajniji i veći nego inače. Mars će od Zemlje biti udaljen 57,7 miliona kilometara, a rekord će sledeći put biti oboren tek 2287. godine. Međutim, uprkos svojoj blizini Mars može izgledati pomalo mutno usled sezonskih oluja prašine koje pokreće zagrevanje kada se planeta približi Suncu.

podeli