Нобелова награда за мир додељена је колумбијском председнику Хуану Мануелу Сантосу

Фото: Wikipedia

Текст: Љиљана Илић

Норвешки одбор Нобела за мир доделио је данас награду колумбијском председнику Хуану Мануелу Сантосу за његове напоре да оконча педесетогодишњи грађански рат у земљи, током којег је најмање 220 000 Колумбијаца изгубило живот и због ког се раселило око шест милиона људи.

Сантос је награђен због потписивања историјског мировног споразума с герилцима Револуционарне оружане снаге Колумбије (ФАРК), којим би након 52 године требало да се оконча најдужи оружани сукоб у Латинској Америци. Референдумом у Колумбији је ипак тај мир стављен ван снаге.

Како је речено приликом објављивања имена добитника Нобелове награде за мир, мир који је одбијен на референдуму би могао да доведе до распаљивања конфликта и грађанског рата. Наглашено је да комитет охрабрује Сантоса да настави мировне напоре, јер народ није одбио референдум зато што не жели мир, него се противи конкретним условима који су наведени у мировном споразуму.

Хуан Мануел Сантос је петнаести по реду шеф државе или владе који је добио ово признање. Награђујући га, Норвешки одбор за доделу Нобелове награде охрабрује све оне који теже миру, помирењу и правди у Колумбији. Сантос је истакао да ће наставити са својим мировним напорима до последњег дана који ће провести у кабинету. Постизање мира и помирења је, како истиче Одбор, услов даље борбе против сиромаштва, социјалне неправде и криминала везаног за дрогу.

Нобелова награда за мир додељује се од 1901. године, већ 96 година.

 

Нобелове награде 2016.

Сваке године, током прве недеље октобра у Стокхолму се додељује пет престижних награда које је својим завештањем успоставио шведски научник Алфред Нобел. Награде се саопштавају од понедељка до петка, увек истим редом: медицина, физика, хемија, књижевност и мир. Првог следећег понедељка објављује се и додатна награда у Ослу, за економију. Као и претходних година, из дана у дан, Елементаријум прати Нобелову недељу.

Истражите више…

 

подели