Nobelova nagrada za mir dodeljena je kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu

Foto: Wikipedia

Tekst: Ljiljana Ilić

Norveški odbor Nobela za mir dodelio je danas nagradu kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu za njegove napore da okonča pedesetogodišnji građanski rat u zemlji, tokom kojeg je najmanje 220 000 Kolumbijaca izgubilo život i zbog kog se raselilo oko šest miliona ljudi.

Santos je nagrađen zbog potpisivanja istorijskog mirovnog sporazuma s gerilcima Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK), kojim bi nakon 52 godine trebalo da se okonča najduži oružani sukob u Latinskoj Americi. Referendumom u Kolumbiji je ipak taj mir stavljen van snage.

Kako je rečeno prilikom objavljivanja imena dobitnika Nobelove nagrade za mir, mir koji je odbijen na referendumu bi mogao da dovede do raspaljivanja konflikta i građanskog rata. Naglašeno je da komitet ohrabruje Santosa da nastavi mirovne napore, jer narod nije odbio referendum zato što ne želi mir, nego se protivi konkretnim uslovima koji su navedeni u mirovnom sporazumu.

Huan Manuel Santos je petnaesti po redu šef države ili vlade koji je dobio ovo priznanje. Nagrađujući ga, Norveški odbor za dodelu Nobelove nagrade ohrabruje sve one koji teže miru, pomirenju i pravdi u Kolumbiji. Santos je istakao da će nastaviti sa svojim mirovnim naporima do poslednjeg dana koji će provesti u kabinetu. Postizanje mira i pomirenja je, kako ističe Odbor, uslov dalje borbe protiv siromaštva, socijalne nepravde i kriminala vezanog za drogu.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se od 1901. godine, već 96 godina.

 

Nobelove nagrade 2016.

Svake godine, tokom prve nedelje oktobra u Stokholmu se dodeljuje pet prestižnih nagrada koje je svojim zaveštanjem uspostavio švedski naučnik Alfred Nobel. Nagrade se saopštavaju od ponedeljka do petka, uvek istim redom: medicina, fizika, hemija, književnost i mir. Prvog sledećeg ponedeljka objavljuje se i dodatna nagrada u Oslu, za ekonomiju. Kao i prethodnih godina, iz dana u dan, Elementarijum prati Nobelovu nedelju.

Istražite više…

 

podeli