Део овогодишњег Међународног сајма технике и техничких достигнућа биће изложбена поставка Републике Србије Играј за човечанство! Наука за свe, коју организују Влада Републике Србије, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете. Ова поставка окупиће бројне научноистраживачке организације, као и реномиране стручњаке различитих института, факултета, иновационих центара и научно-технолошких паркова, а најновије иновације и резултате свог рада презентоваће и приватне компаније.

Поред тога што нуди могућност за представљање најновијих техничко-технолошких трендова, Сајам технике има изузетан утицај на будући развој индустрије у земљи и региону, јер иницира потрагу за новим иновативним решењима и пружа увид у актуелне технолошке процесе. Циљ ове манифестације је да афирмише четврту индустријску револуцију, Индустрију 4.0 и отвори врата за стварање хармоничнијег односа између људи и машина – Индустрију 5.0.

Играј за човечанство! Наука за свe

„Сајам технике представља изузетну прилику да се Србија упозна са најновијим трендовима и достигнућима у областима технике и технологије – вештачком интелигенцијом, роботиком, као и многим другим темама којима се баве наши научници и иноватори“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација и председница Одбора за организацију наступа Републике Србије на овом сајму др Јелена Беговић.

„Влада Републике Србије свакако препознаје науку и иновације као важне за развој друштва у целости и Министарство науке, технолошког развоја и иновација наставиће да подржава овакве догађаје који убрзавају свеукупни технолошки развој Србије“, истиче др Беговић и додаје да ће и нови БИО4 кампус бити један од центара где ће се развијати иновације. „Овакав догађај, пре свега, омогућава нашим грађанима да конкретно виде како од науке настају иновације које наше животе чине лакшим и квалитетнијим. Да бисмо волели и ценили науку, морамо разумети колика је њена моћ и колико је важна чак и за нашу свакодневицу“, наводи др Беговић.

Први пут у историји, верно приказано дигитално лице праисторијског човека из Лепенског Вира анимирано је и „оживљено“ уз помоћ врхунске MetaHuman технологије развијене у Србији. Наши истраживачи су први у свету успели да реконструишу израз лица и емоцију човека који је живео пре 10.000 година. Овај несвакидашњи спој науке и гејминг индустрије, који ће имати утицаја и одјека у бројним другим индустријама, попут филмске, али и у образовању и музеологији, реализован је уз подршку националне платформе „Србија ствара“.

Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију из Новог Сада (ИВИ) јавности ће презентовати низ иновација из домена вештачке интелигенције, уз интерактивне поставке дизајниране тако да омогуће посетиоцима да се ближе упознају са најактуелнијим производима који се ослањању на AI (Artificial intelligence).

На Сајму ће бити представљени и досадашњи резултати три актуелна пројекта Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерствоBioICEP, EcoPlastiC и BioECOLogics. Посетиоци ће имати прилику да сазнају више о потенцијалној примени иновативних материјала добијених уз помоћ микроорганизама из различитих врста отпада, као и о другим достигнућима на пољу зелене молекуларне биотехнологије.

Инсекти се захваљујући својим особинама савршено уклапају у актуелни еко-концепт: значајни су као алтернативни извор хране богате протеинима и мастима, у биодеградацији различитих врста пластичног и другог органског отпада, док се њихов измет може користити као висококвалитетно органско ђубриво. Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институт од националног значаја за Републику Србију (ИБИСС), приказаће инсекте Tebebrio molitor (брашнени црв) и Grullus bimaculatus (цврчак), безбедно смештене у одговарајуће контејнере тако да их посетиоци могу лако видети.

Публика ће на Сајму упознати и Лалу, робота опремљеног најсавременијим сензорима за анализу земљишта и биљака, који је развијен на новосадском Институту БиоСенс. AgRobot Лала брзо и прецизно одређује састав земљишта и стање биљака, те у складу са прикупљеним информацијама оптимизује доношење одлука на њиви.

Центар за промоцију науке ће на предстојећем сајму технике изложити климатску капсулу, мобилну и модуларну инсталацију замишљену као интензивно искуство које кроз научне чињенице, уметничке интервенције и мултимедијалне садржаје пружа посетиоцима слојевиту перспективу климатских промена. Ова научно-уметничка платформа је директан позив свима на климатску акцију.

Сајам технике је традиционално место сусрета које подстиче сарадњу релевантних актера из области науке и технологије, како из државног тако и из пословног сектора. Поред поменутих институција и њихових експоната, сви заинтересовани ће моћи да се упознају и са многим другим иновацијама које су плод дугогодишњег рада истраживача на универзитетима, институтима и научно-технолошким парковима широм Србије, као и са патентима стручњака запослених у приватним компанијама.

Програм Сајма технике и техничких достигнућа можете погледати ОВДЕ.

подели