(НОВО) Сонда New Horizons стигла је до патуљасте планете Плутон. У сатима када јој је била најближа, летелица је прикупила неизмерно важне податке и неке од њих већ послала на Земљу

Фото: НАСА

Текст: Б. Клобучар

У моментима пре него што је пролетела најближе патуљастој планети, сонда New Horizons послала је ову фотографију Плутона својој бази на Земљу. На растојању од око 12.500 километара од површине, сонда је послала своје последње податке о статусу летелице и окренула сву опрему, укључујући и антене, ка својој мети, како би прикупила све потребне снимке и податке о Плутону.

Прекид комуникације трајао је 21 сат. Нервоза у Лабораторији за примењену физику на Универзитету „Џон Хопкинс“, где је контрола мисије, престала је око три сата након поноћи по средњоевропском времену, 15. јула. Сонда се јавила низом статусних информација у трајању од петнаест минута.

Велика количина података прикупљена је током комуникационе тишине, а научници са поменутог универзитета кажу да ће бити потребно читавих 16 месеци да се сви подаци пренесу на Земљу.

New Horizons је 14. јула 2015. године, у 13 часова и 50 минута по средњоевропском времену, пролетео најближе патуљастој планети Плутон. Фотографије откривају никада досад виђене пределе ове хладне и удаљене громаде која представља највећу патуљасту планету у Сунчевом систему.

Претходно је спектроскопским анализама на Плутону потврђено постојање поларних капа од замрзнутог метана и азота. Такође, тим научника који ради на овој мисији утврдио је да је патуљаста планета широка 2370 километара у пречнику, што је незнатно веће од претходних мерења извршених са Земље или из њене ближе орбите.

Да ли сте знали да је Плутон заправо жућкасто-црвенкасте боје? Подаци о боји добијени су са инструмента Ralph на сонди New Horizons.

МИСИЈА ПЛУТОН

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви