(NOVO) Sonda New Horizons stigla je do patuljaste planete Pluton. U satima kada joj je bila najbliža, letelica je prikupila neizmerno važne podatke i neke od njih već poslala na Zemlju

Foto: NASA

Tekst: B. Klobučar

U momentima pre nego što je proletela najbliže patuljastoj planeti, sonda New Horizons poslala je ovu fotografiju Plutona svojoj bazi na Zemlju. Na rastojanju od oko 12.500 kilometara od površine, sonda je poslala svoje poslednje podatke o statusu letelice i okrenula svu opremu, uključujući i antene, ka svojoj meti, kako bi prikupila sve potrebne snimke i podatke o Plutonu.

Prekid komunikacije trajao je 21 sat. Nervoza u Laboratoriji za primenjenu fiziku na Univerzitetu „Džon Hopkins“, gde je kontrola misije, prestala je oko tri sata nakon ponoći po srednjoevropskom vremenu, 15. jula. Sonda se javila nizom statusnih informacija u trajanju od petnaest minuta.

Velika količina podataka prikupljena je tokom komunikacione tišine, a naučnici sa pomenutog univerziteta kažu da će biti potrebno čitavih 16 meseci da se svi podaci prenesu na Zemlju.

New Horizons je 14. jula 2015. godine, u 13 časova i 50 minuta po srednjoevropskom vremenu, proleteo najbliže patuljastoj planeti Pluton. Fotografije otkrivaju nikada dosad viđene predele ove hladne i udaljene gromade koja predstavlja najveću patuljastu planetu u Sunčevom sistemu.

Prethodno je spektroskopskim analizama na Plutonu potvrđeno postojanje polarnih kapa od zamrznutog metana i azota. Takođe, tim naučnika koji radi na ovoj misiji utvrdio je da je patuljasta planeta široka 2370 kilometara u prečniku, što je neznatno veće od prethodnih merenja izvršenih sa Zemlje ili iz njene bliže orbite.

Da li ste znali da je Pluton zapravo žućkasto-crvenkaste boje? Podaci o boji dobijeni su sa instrumenta Ralph na sondi New Horizons.

MISIJA PLUTON

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi