Када су одредили вредност броја π, математичари су извели бројне обрасце које никако нису могли претходно да поставе. Назвали су га Пи – π, као почетно слово грчке речи периметар, што значи мерити около

Текст: Тијана Марковић

Дечак на улици неспретно покушава да обмота канап око лопте. Мада његови покушаји делују узалудно, види се да не одустаје. Наједном, прилази му чудан старац.

„Мали, шта то радиш?“.

„Покушавам да измерим површину ове лопте“.

 „Дај да ти помогнем“, одговори старац уз осмех.  Дечак сав срећан пружи му своје играчке.

„Да ли си некада чуо за број пи?“, пошто наиђе на благо чуђење, али и пуну пажњу дечака, настави да прича.

„Људи су ме открили још пре око 4000 година покушавајући, као и ти, да израчунају дужину кружне линије. Мерењем и анализирањем великог броја кругова, приметили су да ја представљам однос дужине пречника и обима круга и да сам увек исти. Моја вредност износи 3.14, а реп ми је толико дуг да се иза бројева један и четири налази још бесконачно много цифара“.

 „Бесконачно? Па ти си огроман! А како те сада употребљавају?“

„Када су ми одредили вредност, математичари су извели бројне обрасце за израчунавање обима, површине и запремине кружних тела, који никако нису могли да се поставе без мене. Назвали су ме Пи – π, као почетно слово грчке речи περίμετρος (периметар), што значи мерити около, а мој симбол, као константу у математици, увео је Вилијам Џоунс 1706. године.  Још ме зову и Архимедова константа, по грчком филозофу и математичару који је тачно израчунао моје прве две децимале“.

Дечак је помно пратио сваку његову реч.

„У Старој Грчкој су Пи записивали као 22/7, мада то није његова тачна вредност, већ апроксимација. Он се не може написати помоћу односа два цела броја, па се каже да је ирационалан.“

„Кажи ми још нешто о себи.“

„Једна моја занимљива особина је трансцедентност. То значи да ме је немогуће изразити коришћењем четири основне рачунске операције и кореновања над коначним бројем целих бројева. Што је, такође, доказ да је квадратура круга немогућа.“

„Можеш ли ми, онда, помоћи да израчунам површину лопте?“

„Наравно. Ево једног обрасца који се користи за израчунавање пречника лопте, О=2rπ. Хајде сада да решимо овај твој проблем.“, поносно рече број Пи.

Илустрација „Пи“ је, заједно са још 23 друга броја, представљена на изложби током ЦПН манифестације „Мај месец математике“, која траје од 12. до 30. маја у Галерији науке и технике САНУ. Серија „Бројеви“ на Елементаријуму прати садржај истоимене ЦПН публикације, објављене поводом „Маја месеца математике“.  

Истражите више о изложби ”Бројеви”.

подели