Уметници су позвани да истраже низ тема, од појма истине у информатичком добу обликованом алгоритмима, пристрасности у вештачкој интелигенцији, техноанксиозности до нових облика надзора, живота или рада. Више информација о изазовима, домаћинима резиденција и експертској групи за сваку резиденцију можете пронаћи ОВДЕ.

Резиденција чији је домаћин Центар за промоцију науке биће фокусирана на питање како убрзана дигитализација утиче на старију популацију.

Одабрани уметници ће добити грант од 25.000 евра за продукцију свог пројекта, менторство кроз програм реализације рада и прилику да прикажу свој рад на фестивалима које организују партнери пројекта као што су Ars Electronica, Onassis Stegi и Laboral.

Позив је отворен од 28. септембра 2023. до 30. новембра 2023. у 23:59 часова.

Да бисте сазнали више о позиву и пријавили се, посетите страницу пројекта European Digital Deal.

 

Европски дигитални договор (European Digital Deal)

Пројекат Европски дигитални договор (European Digital Deal) истражује како убрзани процеси дигиталне трансформације и успон технологија, као што су вештачка интелигенција, машинско учење и алгоритамска обрада података, директно утичу на европске демократске вредности и интегритет наших демократских система. Мрежа европских и глобалних партнера, коју чине актери из културног сектора, уметници, креативци, истраживачи, научне институције и представници јавног сектора, окупљају се да истраже како уметничке перспективе могу деловати као катализатори за одрживе иновације. Овим темама, почевши од 1. јануара 2023. године, па наредне три године, бавиће се конзорцијум од 13 партнера под руководством Арс електронике из Линца, Аустрија.

подели