Umetnici su pozvani da istraže niz tema, od pojma istine u informatičkom dobu oblikovanom algoritmima, pristrasnosti u veštačkoj inteligenciji, tehnoanksioznosti do novih oblika nadzora, života ili rada. Više informacija o izazovima, domaćinima rezidencija i ekspertskoj grupi za svaku rezidenciju možete pronaći OVDE.

Rezidencija čiji je domaćin Centar za promociju nauke biće fokusirana na pitanje kako ubrzana digitalizacija utiče na stariju populaciju.

Odabrani umetnici će dobiti grant od 25.000 evra za produkciju svog projekta, mentorstvo kroz program realizacije rada i priliku da prikažu svoj rad na festivalima koje organizuju partneri projekta kao što su Ars Electronica, Onassis Stegi i Laboral.

Poziv je otvoren od 28. septembra 2023. do 30. novembra 2023. u 23:59 časova.

Da biste saznali više o pozivu i prijavili se, posetite stranicu projekta European Digital Deal.

 

Evropski digitalni dogovor (European Digital Deal)

Projekat Evropski digitalni dogovor (European Digital Deal) istražuje kako ubrzani procesi digitalne transformacije i uspon tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje i algoritamska obrada podataka, direktno utiču na evropske demokratske vrednosti i integritet naših demokratskih sistema. Mreža evropskih i globalnih partnera, koju čine akteri iz kulturnog sektora, umetnici, kreativci, istraživači, naučne institucije i predstavnici javnog sektora, okupljaju se da istraže kako umetničke perspektive mogu delovati kao katalizatori za održive inovacije. Ovim temama, počevši od 1. januara 2023. godine, pa naredne tri godine, baviće se konzorcijum od 13 partnera pod rukovodstvom Ars elektronike iz Linca, Austrija.

podeli