Награда, коју у име Европске комисије додељује Арс електроника, одаје пошту грађанским научним и друштвеним иницијативама које помажу изградњи отворених и инклузивних грађанских друштава и од којих, између осталог, имају користи и локалне заједнице.

Према дефиницији Европске комисије, грађанску науку „одликује учешће јавности у научноистраживачким активностима, тако што грађани активно доприносе науци било својим сопственим интелектуалним напорима, знањем, или својим алатима и ресурсима“.

Позив је намењен најширем могућем спектру иницијатива које су уједно и изузетни примери како грађана који се баве науком и истраживањем тако и научника и истраживача који се баве друштвом. Иницијатива са којом се аплицира може се састојати од пројекта, серије пројеката, активности или серије активности, наводи се у саопштењу ЕУ. Неке од иницијатива које се награђују односе се на: дигиталну и технолошку транзицију кроз технологије и иновације усмерене на човека; обнављање екосистема и биодиверзитета у Европи, као и промовисање безбедности хране и чистог и здравог окружења; покушаје усмерене ка томе да европска економија постане климатски неутрална и одржива кроз трансформацију мобилности, енергије и производних система; стварање отпорног, инклузивног и демократског европског друштва, припремљеног на могуће претње и катастрофе, које адекватно адресира неједнакости, својим грађанима пружа висококвалитетну здравствену заштиту, и оснажује их да учествују у зеленој и дигиталној транзицији.

 

Позив је отворен до 11. марта, а више информација о критеријумима, процесу селекције и начинима да се пријавите можете наћи на овом линку. Додела награда одржаће се током Арс електроника фестивала, у септембру, у аустријском Линцу, али ће жири победнике објавити већ током јуна. 

 

Више о осталим актуелним позивима у оквиру Арс електронике доступно је на овом линку.

подели