У пустињи Гоби у Кини пронађени су средином децембра остаци животиње за коју се верује да је нова врста диносауруса

Текст: Јелена Радановић

У пустињи Гоби у Кини пронађени су средином децембра остаци животиње за коју се верује да је нова врста диносауруса. Научници са Универзитета Џорџ Вашингтон у САД и из Кинеске академије наука сматрају да су пронашли далеког претка диносауруса из групе цератопсија, најпознатијој по рогатом трицератопсу.

Пронађени диносаурус назван Hualianceratops, или лакше, „орнаментално лице“, био је много мањи од својих потомака – процењује се да је новооткривена животиња била величине просечног пса, док су цератопсије биле дугачке и до девет метара. 

Овај минијатурни биљојед живео је крајем јуре, пре око 160 милиона година. Његови рогати потомци, попут трицератопса, живели су чак 100 милиона година касније, крајем креде, кад и познати предатор тираносаурус рекс.

Осим што је био значајно мањи, Hualianceratops се разликовао од осталих цератопсија и по томе што није имао рог, који је главно обележје ове групе диносауруса. Такође се кретао на две ноге, што није било неуобичајено за диносаурусе, али јесте за горостасне цератопсије.

Hualianceratops није први минијатурни рођак цератопсија; 2006. године пронађен је јинлонг, биљојед дугачак око један метар, који се кретао на две ноге и није имао рог. Такође је живео крајем јуре, кад и Hualianceratops.

Међутим, научници још не знају како је текао развој диносауруса из групе цератопсија ‒ од малених диносауруса из јуре до џинова из креде ‒ тако да нас у наредним годинама вероватно очекују открића још диносауруса из ове групе. 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви