U pustinji Gobi u Kini pronađeni su sredinom decembra ostaci životinje za koju se veruje da je nova vrsta dinosaurusa

Tekst: Jelena Radanović

U pustinji Gobi u Kini pronađeni su sredinom decembra ostaci životinje za koju se veruje da je nova vrsta dinosaurusa. Naučnici sa Univerziteta Džordž Vašington u SAD i iz Kineske akademije nauka smatraju da su pronašli dalekog pretka dinosaurusa iz grupe ceratopsija, najpoznatijoj po rogatom triceratopsu.

Pronađeni dinosaurus nazvan Hualianceratops, ili lakše, „ornamentalno lice“, bio je mnogo manji od svojih potomaka – procenjuje se da je novootkrivena životinja bila veličine prosečnog psa, dok su ceratopsije bile dugačke i do devet metara. 

Ovaj minijaturni biljojed živeo je krajem jure, pre oko 160 miliona godina. Njegovi rogati potomci, poput triceratopsa, živeli su čak 100 miliona godina kasnije, krajem krede, kad i poznati predator tiranosaurus reks.

Osim što je bio značajno manji, Hualianceratops se razlikovao od ostalih ceratopsija i po tome što nije imao rog, koji je glavno obeležje ove grupe dinosaurusa. Takođe se kretao na dve noge, što nije bilo neuobičajeno za dinosauruse, ali jeste za gorostasne ceratopsije.

Hualianceratops nije prvi minijaturni rođak ceratopsija; 2006. godine pronađen je jinlong, biljojed dugačak oko jedan metar, koji se kretao na dve noge i nije imao rog. Takođe je živeo krajem jure, kad i Hualianceratops.

Međutim, naučnici još ne znaju kako je tekao razvoj dinosaurusa iz grupe ceratopsija ‒ od malenih dinosaurusa iz jure do džinova iz krede ‒ tako da nas u narednim godinama verovatno očekuju otkrića još dinosaurusa iz ove grupe. 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi