У мексичкој савезној држави Пуебла археолози су пронашли остатке храма за који тврде да је подигнут у славу Ксип Тотека, необичног претколумбијског божанства познатијег као Одрани господар

Илустрација: Wikipedia

Текст: Ђорђе Петровић

Цивилизације древног Мексика оставиле су за собом бројне трагове о својој култури, грађевине и артефакте који и дан-данас привлаче посетиоце, али последње откриће можда је најшокантније до сада – и вероватно најјезивије. Тим археолога открио је у централном делу Мексика рушевине храма посвећеног важном претколумбовском богу Ксип Тотеку, који је обично приказиван као људски леш без коже. Ово божанство – познатије као Одрани господар – слављено је широм Средње Америке, а повезивано је са плодношћу и природном обновом.

До открића храма и артефаката у вези са Ксип Тотеком дошло је приликом ископавања рушевина на локалитету који су саградили Пополока Индијанци, у мексичкој савезној држави Пуебла. Пополока Индијанци градили су на овом подручју вековима, почевши од 900. године, све док их нису освојили Астеци.

У самом храму, за који мексички Национални институт за историју и антропологију тврди да је саграђен између 1000. и 1260. године, истраживачи су пронашли артефакте у вези са поменутим божанством: две огромне људске лобање изрезбарене од камена и камени торзо који представља Ксип Тотека. Овај торзо има додатну руку која виси преко леве руке, што –  сматрају научници – указује да на то да је носио кожу оних који су ритуално жртвовани.

„Као скулптура, то је веома лепо уметничко дело“, каже археолошкиња Ноеми Кастиљо Техеро са Националног института за историју и антропологију. „Високо је око 80 центиметара и има рупу у стомаку која је служила, како наводе извори, да се у њу стави зелени камен и да се статуе оживе за потребе церемонија.“

Истраживачи са мексичког Националног института за историју и антропологију пронашли су и два олтара за жртвовање недалеко од храма, који су вероватно коришћени приликом церемонија у којима су свештеници драли кожу са својих жртава – најчешће робова и ратних заробљеника – и затим је облачили. Распоред олтара на овом локалитету и откриће поменутих скулптура поклапа се са описом ових церемонија у изворима из 16. века, на основу којих се може закључити да су жртве убијане на једном, а дране на другом олтару.

Овај ужасавајући ритуал одигравао се у пролеће, током фестивала Tlakaksipehualictli, не би ли обезбедио плодну жетву и омогућио регенерацију природе. Одране коже које труле и којима су се покривали живи људи – свештеници, представљале су трулу кору кроз коју се помаљају младе и свеже биљке.

„Смисао је делом био у томе да је ово било повезано, поред других ствари, са обновом и поновним појављивањем живота, вероватно нешто попут змија које одбацују сопствену кожу“, наводи Џон Хендерсон, професор антропологије са Универзитета Корнел, који није учествовао у студији.

Бројне представе бога Ксип Тотека проналажене су широм Средње Америке, али су тек недавно археолози успели да пронађу читав храм посвећен искључиво њему.

Досад је овај тим истраживача открио једну грађевину 12,5 метара дугу и 3,5 метара високу, али планирају да наставе са ископавањем. Новооткривене скулптуре најпре ће проучавати научници, а након тога ће бити изложене у музеју који се налази при самом локалитету.

подели