У преко сто земаља у свету, па и у Србији, 5. јуна се обележава Дан заштите животне средине. Тема 2014. била је посвећена малим, острвским земљама

 

Текст: Марија Николић

„Планета Земља је острво на ком сви живимо и зато морамо да је чувамо заједно“, рекао је Бан Ки Мун, генерални секретар Уједињених нација, када је најављивао овогодишњи Светски дан заштите животне средине, и овога пута посебно посвећен изазовима са којима се сусрећу мале острвске земаље у развоју.

Последњих година за реч животна средина везују се углавном лоше вести. Међутим, поред вести о растућој емисији CO2 ефекта стаклене баште и њених последица у виду климатских промена, у свету се све чешће појављују иницијативе и пројекти који завређују пажњу, а окренути су заштити и очувању нашег окружења. Покрети за одрживије и чистије енергетске системе, заштита шума и еколошке праксе су све чешћи. Чињеница је да свест о проблемима животне средине расте, али она и даље није пропорционална порасту активности доносиоца одлука о овим важним темама.

Зато су датуми као што је 5. јун врло важни, јер позивају на активност свих делова друштва, посебно оних који имају највећи утицај у решавању проблема који се тичу свих становника планете.

Светски дан животне средине је јубилеј чија је главна улога поспешивање и ширење свести о здравој животној средини планете Земље. Иницирана из Уједињених нација, ова манифестација је временом постала глобални покрет који окупља појединачне акције када су у питању теме очувања и заштите окружења у ком људи живе. Сваке године  јубилеј  је посвећен одређеном проблему из широког спектра питања о животном окружењу. 

Међународна година малих острвских земаља у развоју

Климатске промене представљају посебан проблем државама у развоју, а још су израженије код малих острвских земаља због пораста нивоа мора. Због своје величине и природне изолованости, мале острвске земље су врло угрожене од природних катастрофа, као и оних које су последица људског фактора и климатских промена. Од Палауа до Порторика, од Тринидада и Тобага до Тонга, Самое до Суринама, проблеми са којима се мала острва сусрећу – одлагање смећа, деградација природних ресурса, екстремне природне катастрофе, пренасељеност и растућа индустријализација – такође су проблеми и свих осталих земаља, али је удружена акција у њиховом решавању неопходна. 

Овогодишњи домаћин прославе је Барбадос, мало карипско острво које за сада предњачи у продукцији соларне енергије те је пример добре праксе развоја зелених енергија у малим острвским земљама. 

 

Светски дан заштите животне средине

Обележавање дана животног окружења иницирано је 1972. и представља једно од главних мотора покретача путем којег Уједињене нације подстичу подизање свести о проблемима животне средине и охрабрују политичку активност доносилаца одлука о овим питањима. Обележавањем Дана заштите животне средине, програм Уједињених нација за животно окружење омогућава широк спектар активности, како појединаца тако и организација, у преузимању одговорности и генерисању снаге за промене које су неопходне како би планета на којој живимо и даље била благонаклона према нама и нашим животињским пријатељима.

У Србији ће Светски дан заштите животне средине бити обележен двема манифестацијама које се одржавају у Београду и Новом Саду.
У Београду се по десети пут одржава регионална конференција Окружење за Европу, коју су покренули Амбасадори животне средине. У Новом Саду ће 5. и 6. јуна бити одржан Фестивал планете Земље у организацији различитих струковних и омладинских организација, а теме које ће бити обрађиване су: климатске промене, одржива енергија и енергијска ефикасност, органска производња хране и заштита тла, управљање отпадима и рециклажа. 

подели