U preko sto zemalja u svetu, pa i u Srbiji, 5. juna se obeležava Dan zaštite životne sredine. Tema 2014. bila je posvećena malim, ostrvskim zemljama

 

Tekst: Marija Nikolić

„Planeta Zemlja je ostrvo na kom svi živimo i zato moramo da je čuvamo zajedno“, rekao je Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, kada je najavljivao ovogodišnji Svetski dan zaštite životne sredine, i ovoga puta posebno posvećen izazovima sa kojima se susreću male ostrvske zemalje u razvoju.

Poslednjih godina za reč životna sredina vezuju se uglavnom loše vesti. Međutim, pored vesti o rastućoj emisiji CO2 efekta staklene bašte i njenih posledica u vidu klimatskih promena, u svetu se sve češće pojavljuju inicijative i projekti koji zavređuju pažnju, a okrenuti su zaštiti i očuvanju našeg okruženja. Pokreti za održivije i čistije energetske sisteme, zaštita šuma i ekološke prakse su sve češći. Činjenica je da svest o problemima životne sredine raste, ali ona i dalje nije proporcionalna porastu aktivnosti donosioca odluka o ovim važnim temama.

Zato su datumi kao što je 5. jun vrlo važni, jer pozivaju na aktivnost svih delova društva, posebno onih koji imaju najveći uticaj u rešavanju problema koji se tiču svih stanovnika planete.

Svetski dan životne sredine je jubilej čija je glavna uloga pospešivanje i širenje svesti o zdravoj životnoj sredini planete Zemlje. Inicirana iz Ujedinjenih nacija, ova manifestacija je vremenom postala globalni pokret koji okuplja pojedinačne akcije kada su u pitanju teme očuvanja i zaštite okruženja u kom ljudi žive. Svake godine  jubilej  je posvećen određenom problemu iz širokog spektra pitanja o životnom okruženju. 

Međunarodna godina malih ostrvskih zemalja u razvoju

Klimatske promene predstavljaju poseban problem državama u razvoju, a još su izraženije kod malih ostrvskih zemalja zbog porasta nivoa mora. Zbog svoje veličine i prirodne izolovanosti, male ostrvske zemlje su vrlo ugrožene od prirodnih katastrofa, kao i onih koje su posledica ljudskog faktora i klimatskih promena. Od Palaua do Portorika, od Trinidada i Tobaga do Tonga, Samoe do Surinama, problemi sa kojima se mala ostrva susreću – odlaganje smeća, degradacija prirodnih resursa, ekstremne prirodne katastrofe, prenaseljenost i rastuća industrijalizacija – takođe su problemi i svih ostalih zemalja, ali je udružena akcija u njihovom rešavanju neophodna. 

Ovogodišnji domaćin proslave je Barbados, malo karipsko ostrvo koje za sada prednjači u produkciji solarne energije te je primer dobre prakse razvoja zelenih energija u malim ostrvskim zemljama. 

 

Svetski dan zaštite životne sredine

Obeležavanje dana životnog okruženja inicirano je 1972. i predstavlja jedno od glavnih motora pokretača putem kojeg Ujedinjene nacije podstiču podizanje svesti o problemima životne sredine i ohrabruju političku aktivnost donosilaca odluka o ovim pitanjima. Obeležavanjem Dana zaštite životne sredine, program Ujedinjenih nacija za životno okruženje omogućava širok spektar aktivnosti, kako pojedinaca tako i organizacija, u preuzimanju odgovornosti i generisanju snage za promene koje su neophodne kako bi planeta na kojoj živimo i dalje bila blagonaklona prema nama i našim životinjskim prijateljima.

U Srbiji će Svetski dan zaštite životne sredine biti obeležen dvema manifestacijama koje se održavaju u Beogradu i Novom Sadu.
U Beogradu se po deseti put održava regionalna konferencija Okruženje za Evropu, koju su pokrenuli Ambasadori životne sredine. U Novom Sadu će 5. i 6. juna biti održan Festival planete Zemlje u organizaciji različitih strukovnih i omladinskih organizacija, a teme koje će biti obrađivane su: klimatske promene, održiva energija i energijska efikasnost, organska proizvodnja hrane i zaštita tla, upravljanje otpadima i reciklaža. 

podeli