10. новембар 2011. Зашто обележавамо Светски дан науке за мир и развој? Зашто га је УНЕСКО покренуо  и како је стигао и у Србију?  

Фото: Flickr

Пише: Марија Видић

Десету годину заредом, 10. новембра, обележава се Светски дан науке за мир и развој. Овај датум установила је Генерална конференција УНЕСКО-a, како би макар једном годишње ова организација подсетила јавност на свој мандат и посвећеност науци. На овај дан одржава се и Светска конференција о науци, коју су 1999. године у Будимпешти заједно покренули УНЕСКО и Међународни савет за науку.

Центар за промоцију науке придружио се акцији и пружио подршку иницијативама које за циљ имају подизање профила науке, посебно међу младима. Уз то, даје се подршка за даљи развој Светске академије младих научника и осталих установа које желе да подстакну учешће младих и јавности у процесу креирања и унапређења научне политике.

Погледајте оригинални постер Светског дана науке!

Низ научних манифестација које се одржавају током новембра промовишу „Зелено друштво“ и његове три особине: правичност, инклузивност и партиципацију. Наиме, упоредо са Светским даном науке за мир и развој, током друге недеље новембра обележава се и Међународна недеља науке и мира, успостављена још 1986. као део прославе Међународне године мира. Две године касније, како је догађај протекао веома успешно, УНЕСКО је донео одлуку да се Међународна недеља науке и мира прославља сваке године у исто време.

Све релевантне институције, удружења и појединци позвани су да у Међународној недељи науке и мира спонзоришу догађаје и организују активности у вези са проучавањем и ширењем информација о напретку и значају повезаности науке и технологије и њиховом развоју као кључном елементу одржања мира и безбедности у свету.

Један од успешних примера који је изнедрила таква сарадња 2002. године и који се одвија у региону под сукобом јесте формирање Израелско-палестинске научне организације. Вођена одважном идејом, ова организација окупила је научнике са обе стране, који су као један од циљева одредили изградњу заједничке научне инфраструктуре, која би могла да омогући одрживи развој и сарадњу. Наука има универзални карактер и може се употребити за промоцију дијалога, отворености и обостраног поштовања, стоји у опису мисије ове организације, која је успела да изгради мост између Израела и Палестине.

Ови новембарски дани науке требало би да нас подсете на обавезе и могућности коришћења науке у сврху одржања мира, а посебно на значај усмеравања и развијања науке и технолошких иновација за добробит читавог човечанства. Уједно се кроз различите пројекте и манифестације подиже ниво свести о значају науке, научника и културних радника.

ЦПН ће својим акцијама на промоцији науке сада и Србију укључити у овај међународни покрет за премошћавање јаза између науке и друштва. Поред тога, од ове 2011. године у Србији је одлуком Владе установљен Дан науке, који се обележава 10. јула, на дан рођења Николе Тесле.

„ЗЕЛЕНО ДРУШТВО“

Прослава Светског дана науке 2011. године организује се у контексту Самита Рио+20, конференције Ујединјених нација о одрживом развоју, која ће бити одржана у јуну идуће године. Она се, заправо, на истом месту, у Рио де Жанеиру, одиграва тачно 20 година после изузетно значајне конференције која је била посвећена животној средини и развоју. Сви ови догађаји имају за циљ промовисање „Зеленог друштва“ и његове три особине: правичност, инклузивност и партиципацију. Наиме, „Зелено друштво“ подразумева једнакост у свим областима науке и свим секторима друштва, равноправност између мушкараца и жена, као и размену капитала између земаља које учествују и доприносе глобалним залихама знања. У том контексту, инклузивности значи општу политику интеграције стваралачких визија људи у науци. Учешће се односи на креирање могућности за укључивање јавности у науку и учествање у доношењу одлука у области економичне и здраве примене научних резултата. Х

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви