Дванаести међународни фестивал зелене културе Green Fest одржан је од 8. до 15. новембра, у онлајн издању, под слоганом „Климатска узбуна”.  Сви заинтересовани за животну средину, екологију, климатске промене, одрживи развој и сродне теме били су у прилици да погледају укупно седам дугометражних и 34 филма средњег и кратког метра, пет панел дискусија и једну виртуелну изложбу.

Једна од панел-дискусија у оквиру Green Festa организована је под окриљем пројекта ТeRRIFICA, у петак, 12. новембра, а њен назив је Невидљиви урбанизам климатских промена. У градовима живи више од половине светског становништва, и посебно су осетљиви на климатске промене које имају велик утицај на њихово функционисање, инфраструктуру, становање, живот и здравље људи.

Градови значајно доприносе настанку климатских промена, јер су урбане активности главни извор емисије гасова са ефектом стаклене баште. Процене указују на то да су градови одговорни за 75 одсто глобалне емисије CO2, при чему транспорт и зграде томе највише доприносе.

У прилагођавању на климатске промене посебно је важно адекватно урбанистичко планирање, и од суштинског је значаја да градови постану саставни део решења у борби против климатских промена, кроз добро планиран развој и прилагођавање на будуће измењене климатске прилике.Београд је један од светских градова који нема екстремно велики допринос глобалној емисији гасова, али јесте наш највећи град и највећи изазов за практичну припрему за адаптацију на климатске промене.

У оквиру панел дискусије сазнали смо како увиди грађана о климатским променама утичу на актуелне правце развоја града, да ли је сарадња различитих актера и доносиоца одлука – утопија или нужност при будућим разматрањима климатских промена у градовима?

Учесници/е панела:

  • др Владимир Ђурђевић, ванредни професор, Физички факултет, Универзитет у Београду
  • др Тања Аднађевић, координаторка пројекта ТeRRIFICA у Србији
  • Др Иван Симић, доцент, Архитектонски факултет, Катедра за урбанизам, Универзитет у Београду
  • др Ива Чукић, оснивачица Министарства простора

 

  • Модератор: Томица Мишљеновић, асистент, Биолошки факултет, Универзитет у Београду

 

Снимак панела можете погледати на линку.

 

подели