Dvanaesti međunarodni festival zelene kulture Green Fest održan je od 8. do 15. novembra, u onlajn izdanju, pod sloganom „Klimatska uzbuna”.  Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme bili su u prilici da pogledaju ukupno sedam dugometražnih i 34 filma srednjeg i kratkog metra, pet panel diskusija i jednu virtuelnu izložbu.

Jedna od panel-diskusija u okviru Green Festa organizovana je pod okriljem projekta TeRRIFICA, u petak, 12. novembra, a njen naziv je Nevidljivi urbanizam klimatskih promena. U gradovima živi više od polovine svetskog stanovništva, i posebno su osetljivi na klimatske promene koje imaju velik uticaj na njihovo funkcionisanje, infrastrukturu, stanovanje, život i zdravlje ljudi.

Gradovi značajno doprinose nastanku klimatskih promena, jer su urbane aktivnosti glavni izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte. Procene ukazuju na to da su gradovi odgovorni za 75 odsto globalne emisije CO2, pri čemu transport i zgrade tome najviše doprinose.

U prilagođavanju na klimatske promene posebno je važno adekvatno urbanističko planiranje, i od suštinskog je značaja da gradovi postanu sastavni deo rešenja u borbi protiv klimatskih promena, kroz dobro planiran razvoj i prilagođavanje na buduće izmenjene klimatske prilike.Beograd je jedan od svetskih gradova koji nema ekstremno veliki doprinos globalnoj emisiji gasova, ali jeste naš najveći grad i najveći izazov za praktičnu pripremu za adaptaciju na klimatske promene.

U okviru panel diskusije saznali smo kako uvidi građana o klimatskim promenama utiču na aktuelne pravce razvoja grada, da li je saradnja različitih aktera i donosioca odluka – utopija ili nužnost pri budućim razmatranjima klimatskih promena u gradovima?

Učesnici/e panela:

  • dr Vladimir Đurđević, vanredni profesor, Fizički fakultet, Univerzitet u Beogradu
  • dr Tanja Adnađević, koordinatorka projekta TeRRIFICA u Srbiji
  • Dr Ivan Simić, docent, Arhitektonski fakultet, Katedra za urbanizam, Univerzitet u Beogradu
  • dr Iva Čukić, osnivačica Ministarstva prostora

 

  • Moderator: Tomica Mišljenović, asistent, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

 

Snimak panela možete pogledati na linku.

 

podeli