Стручни жири 65. међународног сајма технике и техничких достигнућа доделио је, 18. маја, награде најбољим излагачима, а Велика награда „Корак у будућност“ за најуспешнији експонат припала је београдској компанији Golden Bee за пројекат Beeamond – савремену кошницу за узгајање пчела и добијање пчелињих производа у кућним условима.

Извор: Београдски сајам

Beeamond систем је производ посебно дизајниран да омогући сакупљање свих врста пчелињих производа у затвореном простору. Иновативно направљени елементи се користе за сакупљање меда, полена и прополиса, као и за инхалацију ваздуха у кошницама и терапију пчелињим отровом. Цео систем направљен је од провидног, издржљивог органског стакла и савршено је безбедан за бесконтактно пчеларење у затвореном простору.

„Идеја да креирамо овакав производ родила се из љубави према тим нежним бићима и у самом раду са пчелама, тако да нам је циљ био да пчеларство и пчеле приближимо практично свима“, каже за Елементаријум Маријана Долашевић, која је заједно са супругом др Слободаном Долашевићем 2014. године основала компанију Golden Bee. Она наводи да су на пројекту Beeamond радили шест година, као и да су веома поносни на ово признање.

Фото: Марко Рисовић

„Наш производ има вишеструку примену, и у пољопривреди и у медицини, а знате и сами колико је пчела значајна за цео екосистем као опрашивач, тако да сви људи који се баве пчеларством и те како утичу на екологију и на окружење“, истиче Маријана Долашевић и додаје да је награда њој и супругу додатан подстрек да наставе са радом.

Посебно признање Сајма технике и техничких достигнућа за експонате који доприносе развоју технике стручни жири доделио је Иновационом центру Технолошко-металуршког факултета у Београду за 3D perfuse проточни биореактор за једнократну употребу. Овај производ имитира услове у прокрвљеним ткивима и налази примену у биомедицинским истраживањима. Ауторке 3D perfuse проточног биореактора за једнократну употребу су проф. др Бојана Обрадовић, др Јасмина Стојковска и др Јована Звицер.

Извор: Београдски сајам
Фото: Марко Рисовић

Сајам технике и техничких достигнућа у Београду, престижна манифестација која окупља водеће стручњаке, иноваторе и љубитеље технологија из целог света, ове године одржава се по 65. пут и траје од 16. до 19. маја. Република Србија, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете имају свој наступ у Хали 2Б Београдског сајма, а поставка носи назив „Играј за човечанство! Наука за све“.

подели