Stručni žiri 65. međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća dodelio je, 18. maja, nagrade najboljim izlagačima, a Velika nagrada „Korak u budućnost“ za najuspešniji eksponat pripala je beogradskoj kompaniji Golden Bee za projekat Beeamond – savremenu košnicu za uzgajanje pčela i dobijanje pčelinjih proizvoda u kućnim uslovima.

Izvor: Beogradski sajam

Beeamond sistem je proizvod posebno dizajniran da omogući sakupljanje svih vrsta pčelinjih proizvoda u zatvorenom prostoru. Inovativno napravljeni elementi se koriste za sakupljanje meda, polena i propolisa, kao i za inhalaciju vazduha u košnicama i terapiju pčelinjim otrovom. Ceo sistem napravljen je od providnog, izdržljivog organskog stakla i savršeno je bezbedan za beskontaktno pčelarenje u zatvorenom prostoru.

„Ideja da kreiramo ovakav proizvod rodila se iz ljubavi prema tim nežnim bićima i u samom radu sa pčelama, tako da nam je cilj bio da pčelarstvo i pčele približimo praktično svima“, kaže za Elementarijum Marijana Dolašević, koja je zajedno sa suprugom dr Slobodanom Dolaševićem 2014. godine osnovala kompaniju Golden Bee. Ona navodi da su na projektu Beeamond radili šest godina, kao i da su veoma ponosni na ovo priznanje.

Foto: Marko Risović

„Naš proizvod ima višestruku primenu, i u poljoprivredi i u medicini, a znate i sami koliko je pčela značajna za ceo ekosistem kao oprašivač, tako da svi ljudi koji se bave pčelarstvom i te kako utiču na ekologiju i na okruženje“, ističe Marijana Dolašević i dodaje da je nagrada njoj i suprugu dodatan podstrek da nastave sa radom.

Posebno priznanje Sajma tehnike i tehničkih dostignuća za eksponate koji doprinose razvoju tehnike stručni žiri dodelio je Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu za 3D perfuse protočni bioreaktor za jednokratnu upotrebu. Ovaj proizvod imitira uslove u prokrvljenim tkivima i nalazi primenu u biomedicinskim istraživanjima. Autorke 3D perfuse protočnog bioreaktora za jednokratnu upotrebu su prof. dr Bojana Obradović, dr Jasmina Stojkovska i dr Jovana Zvicer.

Izvor: Beogradski sajam
Foto: Marko Risović

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, prestižna manifestacija koja okuplja vodeće stručnjake, inovatore i ljubitelje tehnologija iz celog sveta, ove godine održava se po 65. put i traje od 16. do 19. maja. Republika Srbija, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete imaju svoj nastup u Hali 2B Beogradskog sajma, a postavka nosi naziv „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“.

podeli