Да ли верујете како је за све крив HAARP? Шта су нам, у условима окрутне природне катастрофе, бестидно подвалили теоретичари завере?

Текст: Слободан Бубњевић

Истражите више о Харпу

Човек дозива кишу. Плеше око ватре. Дубоко у шуми, намазан биљним уљима, даје себи ритам удараљком и док игра, понавља и понавља једносложне мантре. Клати се напред, екстатично подиже поглед ка облацима. Баца ударљку у ватру, варнице полећу ка небу.

Други такође дозива кишу. У земљу је посадио метални штап. Дубоко у шуми, у белом мантилу, са заштитним рукавицама, спаја са штапом једноставно електрично коло и гледа ка облацима. Кроз завојницу може да пропусти електрични напон и штап ће радити као антена. Притиска прекидач, електрични таласи полећу ка небу.

Да ли било који од ове двојице заиста може да дозове кишу? Ако киша случајно падне, а потом лије данима, да ли ћете поверовати како се то догодило јер је примитивни врач успео у свом науму? Успео је, извео је свој обред и киша пада, али сасвим јасно – киша не пада због њега. То су два сасвим неповезана феномена, ритуално дозивање кише и атмосферске падавине. Шта је другачије у случају са научником или инжењером који поставља антену?

Природна потреба да се пронађе кривац за страшну несрећу која је у мају 2014. задесила Србију подстакла је ширење информације како је непогоду, кише и поплаве,  изазвала антена постављена у Србији у оквиру америчког пројекта познатог по акрониму HAARP.

Не зна се више како је прича настала. Велика природна несрећа која je погодила Србију била је праћена правом информационом буром на друштвеним  мрежама. Талас солидарости који је захватио регион ширио се најпре на овај начин, али, нажалост – друштвене мреже су доносиле и гласине, паничне вести и теорије завере. Између осталог, и Харп.

Реч је о постројењу на Аљасци, групи од 180 антена велике предајне снаге које емитују узан сноп радио-сигнала у фреквентном опсегу од 2,8 до 10 MHz. Ово постројење је направљено са истраживачким циљем да антене делују на јоносферу (изнад 70 km), што је свакако далеко изнад тропосфере, односно оног дела атмосфере где се формирају циклони и одакле долазе падавине (око 10 km).

Као и у свакој пријемчивој теорији завере, у Србији заиста постоје антене које служе сличним истраживањима јоносфере – један такозвани VLF пријемник постављен је на Институт за физику. Заправо, VLF антена не емитује ништа, она је само пријемник. Јасно је да таква антена никако не може да утиче на падавине, исто онако као што то не успева ни обредном огњишту. Зашто би, уосталом, то успело и ако неко употреби 180 антена? Ако би Министарство одбране САД из неког уврнутог разлога платило 180 друида или индијанских врачева да дозивају кишу, да ли бисте лако поверовали како су они одговорни за поплаве?

Шта се, некад, негде, скрило иза? Истражите више кроз Метахронике…

Истини за вољу, велики број друида који би потпалили снажне ватре могао би у једном случају да утиче на количину падавина. Ако би успели да потпале такав огањ и спаљују огромне количине фосилних материјала, упоредиве са оним које је човечанство сагорело у последња два века, то би покренуло некакав ефекат.

Толико сагоревање изазвало би огромну емисију CO2 гаса, краткоталасни Сунчеви зраци не би напуштали атмосферу и значајно би је загрејали,  атмосфера би заробила већу енергију, климатски екстреми би постали чешћи и снажнији, те би на појединим местима снажна киша, праћена поплавама, падала свако мало. У свему томе лако бисмо приметили како се кишни плес отео контроли. Уз то, ироније ли, једва да би ико реговао да га заустави. Исто онако као што мало ко брине о глобалном загревању.

 

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ…

У специјалном научнопопуларном фељтону, Елементаријум објашњава зашто научни пројекат под називом HAARP није ни у каквој вези са изузетно обилним падавинама и катастрофалним поплавама које су у мају 2014. погодиле Србију, Хрватску и Босну и Херцеговину.

Слободан Бубњевић: Кишни плес

Марија Николић: Шта је Харп?

Невена Грубач: Харп и јоносфера

Тијана Марковић: Временска прогноза

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви