Ovogodišnja nagrada za književnost dodeljena je britanskom piscu japanskog porekla Kazuu Išiguru

Tekst: Ljiljana Ilić

Nakon velikog prošlogodišnjeg iznenađenja, kada je Nobelova nagrada otišla u ruke rok-muzičara Boba Dilana izazvavši mnogo kontroverzi i opširnih diksusija, proglašen je dobitnik iz oblasti književnosti za 2017. godinu: engleski pisac Kazuo Išiguro.

Kazuo Išiguro (8.11. 1954) je britanski pisac poreklom iz Japana. Rođen je u Nagasakiju, a porodica mu se preselila u Englesku 1960. godine. Njegova dva najpoznatija romana, koja su prevedena i na srpski jezik, su: „Ne daj mi nikada da odem“ i „Ostaci dana“. Drugi pomenuti roman poznat je publici širom sveta po filmskoj adaptaciji u režiji Džejmsa Ajvorija. Osim ova dva romana, čitaocima na srpkom jeziku dostupni su prevodi romana „Zakopani džin“ i „Slikar podzemnog sveta“.

Poštujući želju Alfreda Nobela da se u oblasti književnosti nagradi „osoba koja je u književnosti proizvela izvanredno delo okrenuto idealizmu“, od 1901. godine je nagrađeno 113 pisaca, od čega 14 žena, 28 pisaca koji pišu na engleskom jeziku, i 77 književnika koji su pisali prozu.

Pored Boba Dilana, poslednjih deset dobitnika Nobelove nagrade za književnost su: Svetlana Aleksievič, Patrik Modiano, Alis Munro, Mo Jan, Tomas Transtremer, Mario Vargas Ljosa, Herta Miler, Žan-Mari Gistav Le Klezio i Doris Lesing.

 

Nobelove nagrade 2017.

Svake godine, tokom prve nedelje oktobra u Stokholmu se dodeljuje pet prestižnih nagrada koje je svojim zaveštanjem uspostavio švedski naučnik Alfred Nobel. Nagrade se saopštavaju od ponedeljka do petka, uvek istim redom: medicina, fizika, hemija, književnost i mir. Prvog sledećeg ponedeljka objavljuje se i dodatna nagrada u Oslu, za ekonomiju. Kao i prethodnih godina, iz dana u dan, Elementarijum prati Nobelovu nedelju.

Istražite više…

 

podeli
povezano
Nobel za ograničenu racionalnost
Nobel protiv nuklearnog oružja