Овогодишња награда за књижевност додељена је британском писцу јапанског порекла Казуу Ишигуру

Текст: Љиљана Илић

Након великог прошлогодишњег изненађења, када је Нобелова награда отишла у руке рок-музичара Боба Дилана изазвавши много контроверзи и опширних диксусија, проглашен је добитник из области књижевности за 2017. годину: енглески писац Казуо Ишигуро.

Казуо Ишигуро (8.11. 1954) је британски писац пореклом из Јапана. Рођен је у Нагасакију, а породица му се преселила у Енглеску 1960. године. Његова два најпознатија романа, која су преведена и на српски језик, су: „Не дај ми никада да одем“ и „Остаци дана“. Други поменути роман познат је публици широм света по филмској адаптацији у режији Џејмса Ајворија. Осим ова два романа, читаоцима на српком језику доступни су преводи романа „Закопани џин“ и „Сликар подземног света“.

Поштујући жељу Алфреда Нобела да се у области књижевности награди „особа која је у књижевности произвела изванредно дело окренуто идеализму“, од 1901. године је награђено 113 писаца, од чега 14 жена, 28 писаца који пишу на енглеском језику, и 77 књижевника који су писали прозу.

Поред Боба Дилана, последњих десет добитника Нобелове награде за књижевност су: Светлана Алексиевич, Патрик Модиано, Алис Мунро, Мо Јан, Томас Транстремер, Марио Варгас Љоса, Херта Милер, Жан-Мари Гистав Ле Клезио и Дорис Лесинг.

 

Нобелове награде 2017.

Сваке године, током прве недеље октобра у Стокхолму се додељује пет престижних награда које је својим завештањем успоставио шведски научник Алфред Нобел. Награде се саопштавају од понедељка до петка, увек истим редом: медицина, физика, хемија, књижевност и мир. Првог следећег понедељка објављује се и додатна награда у Ослу, за економију. Као и претходних година, из дана у дан, Елементаријум прати Нобелову недељу.

Истражите више…

 

подели
повезано
Нобел за ограничену рационалност
Нобел против нуклеарног оружја