Velika naučna studija zasnovana na podacima prikupljanim 40 godina demantuje predsednika SAD Donalda Trampa

 

Tekst: I. Horvat

Na osnovu podataka prikupljenih tokom četiri decenije, istraživači sa američkog Univerziteta Bafalo (UB) došli su do rezultata koji pokazuje da ne postoji veza između porasta stope kriminaliteta i broja imigranata u određenoj sredini.

U okviru studije proučavana su demografska kretanja u čak 200 američkih gradova na osnovu podataka dobijenih tokom popisa stanovništva u periodu od 1970. do 2010. godine. Takođe, istraživači su uzeli u obzir i baze podataka koje je tokom istog perioda prikupljao Federalni istraživački biro, poznatiji kao FBI.

Kako rezultati studije pokazuju, ne samo da nije uočena veza između porasta stope kriminaliteta u zajednicama u kojima se povećao broj imigranata, već je uočeno da se učestalost pojavljivanja određenih kriminalnih radnji zapravo smanjila.

U saopštenju za medije koje je Univerzitet Bafalo izdao ovim povodom, Robert Adelman, vanredni profesor UB i glavni autor rada, navodi da je sprovedeno istraživanje ključno u ovom trenutku, uzimajući u obzir aktuelnu političku situaciju u SAD.

„Činjenice su ključne u ovom trenutku“, navodi se u saopštenju.

„Mi ne tvrdimo da imigranti nikada nisu počinili neko krivično delo. Ono što smo želeli da pokažemo je da se u zajednicama koje se nalaze u u procesu demografskih promena usled priliva imigranata ne javlja veći broj krivičnih dela. U većini slučajeva stopa kriminaliteta je ili bila uobičajena ili se čak javljao manji broj izvršenih krivičnih dela“, navodi profesor Adelman u saopštenju. 

Samo nekoliko dana nakon inauguracije, Donald Tramp je doneo dve nove uredbe kojima zahteva podizanje zida na granici sa Meksikom i objavljivanje nedeljne liste kriminalnih dela počinjenih od strane imigranata. 

Međutim, istraživanje ovog tima donosi vrlo čvrst naučni dokaz da ovakve politike nemaju uporište u objektivim činjenicama. Prema rečima vodećeg autora rada, drugo istraživanje koje se bavilo izučavanjem broja izvzvršenih prekršaja i hapšenja na tlu SAD, pokazalo je da su strani državljani manje skloni izvršavanju krivičnih dela od onih koji su rođeni na tlu Amerike. 

Kako se navodi u saopštenju, veoma je važno zasnivati politike na proverenim informacijama i dokazima, a ne na ideološkim uverenjima koja nemaju uporište u stavrnosti, a čiji je cilj demonizacija određenih delova američkog društva.

podeli
povezano
Sedam zemljolikih planeta
Odložena evolucija