U neposrednom galaktičkom okruženju, na svega 40 svetlosnih godina od Zemlje, NASA otkrila sedam zemljolikih planeta

Foto: NASA

 

 Tekst: Ivana Horvat

U neposrednom galaktičkom okruženju, na svega 40 svetlosnih godina od Zemlje, NASA je uz pomoć svemirskog teleskopa Spicer otkrila sedam zemljolikih planeta u orbiti oko male, hladne zvezde zvane TRAPPIST-1.

Ovakav aranžman planeta zvuči još privlačnije od onog koji nas okružuje u našem Sunčevom sistemu. Osim što ih je sedam veličina približnih našoj matičnoj „svemirskoj stanici“, čak tri planete nalaze se u zoni zlatokose – u kojoj voda može da opstane u tečnom stanju.

Tokom perioda od 21 dana, Spicer je posmatrao spektar zvezde. Uočena „zatamnjenja“ sjaja ukazivala su na prisustvo planeta u sistemu, odnosno na prolazak planeta ispred diska zvezde, posmatrano sa Zemlje.

Merenja su ukazala na postojanje čak sedam stenovitih planeta. Dve od njih već su bile poznate naučnicima odranije. Nalaze se na mnogo manjoj međusobnoj udanjenosti nego planete u Sunčevom sistemu i lako bi bile uočljive ukoliko biste ih posmatrali sa površine bilo koje od njih.

Osim posmatranja koja su bila vršena Spicerom iz Zemljine orbite, načinjena su posmatranja i terestričkim teleskopom TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope), po kojem je ovaj vansolarni sistem i dobio ime.

Sa masom u iznosu od osam odsto mase Sunca, zvezda TRAPPIST-1 jedva da je veća od Jupitera. Ovaj patuljak među zvezdama veoma je hladan, sa površinskom temperaturom ispod 2700 stepeni Celzijusa, a sistem planeta koji ga okružuje gotovo da podseća na sistem Galilejevih satelita na Jupiteru.

Činjenica da se tri planete nalaze u nastanjivoj zoni zvezde svakako ne znači da na njima ima vode. O ovim podacima prerano je govoriti, a prema rečime jedne od astronomkinja uključenih u ovo istraživanje, Nikol Luis sa Instituta za svemirske teleskope iz Baltimora tokom NASA konferencije za novinare, naučnicima će biti potrebno minimum pet godina da potanko istraže atmosfere ovih planeta.

Velika očekivanja se polažu u dugoočekivani teleskop James Webb, čije je lansiranje i puštanje u „pogon“ bilo odlagano nekoliko puta. Trenutni datum lansiranja zakazan je za 2018. godinu.

Ovaj teleskop omogućiće astronomima da detaljno istraže atmosferu ovih planeta i otkriju da li postoje tragovi metana i kiseonika, glavnih „sastojaka“ koji bi mogli da ukažu na eventualno postojanje života u sistemu TRAPPIST-1.

U idealnom slučaju, svih sedam planeta bi moglo da podrži opstanak tekuće vode. Međutim, predloženi klimatski modeli ukazuju na to da su planete najbliže zvezdi najverovatnije previše tople, dok su one najudanjenije suviše hladne. Međutim, tri planete označene kao TRAPPIST-1e, f, i nalaze se na „pravim“ udaljenostima od zvezde i mogle bi čak da imaju okeane vode. 

Detalji ovog istraživanja su do samog početka konferencije za novinare, koju je NASA održala 22. februara, bili držani pod striktnim novinarskim embargom. Rezultati rada su i zvanično objavljeni u poznatom naučnom časopisu Nature.   

Na konferenciji su govorili Tomas Curbušen, upravnik NASA Direkcije za svemirske misije u Vašingtonu, Majkl Giljon, astronom sa Univerziteta Lijež u Belgiji, Šon Keri menadžer NASA Spicer naučnog centra iz Pasadene, Nikol Luis, astronomkinja sa Instituta za svemirske teleskope iz Baltimora i Sara Siger, profesorka planetarnih nauka i fizike na MIT-u.

Istražite više o sistemu TRAPPIST-1 u video-snimku NASA konferencije za novinare.

podeli
povezano
Imigracija ne uvećava kriminalitet
Odložena evolucija