Велика научна студија заснована на подацима прикупљаним 40 година демантује председника САД Доналда Трампа

 

Текст: И. Хорват

На основу података прикупљених током четири деценије, истраживачи са америчког Универзитета Бафало (УБ) дошли су до резултата који показује да не постоји веза између пораста стопе криминалитета и броја имиграната у одређеној средини.

У оквиру студије проучавана су демографска кретања у чак 200 америчких градова на основу података добијених током пописа становништва у периоду од 1970. до 2010. године. Такође, истраживачи су узели у обзир и базе података које је током истог периода прикупљао Федерални истраживачки биро, познатији као ФБИ.

Како резултати студије показују, не само да није уочена веза између пораста стопе криминалитета у заједницама у којима се повећао број имиграната, већ је уочено да се учесталост појављивања одређених криминалних радњи заправо смањила.

У саопштењу за медије које је Универзитет Бафало издао овим поводом, Роберт Аделман, ванредни професор УБ и главни аутор рада, наводи да је спроведено истраживање кључно у овом тренутку, узимајући у обзир актуелну политичку ситуацију у САД.

„Чињенице су кључне у овом тренутку“, наводи се у саопштењу.

„Ми не тврдимо да имигранти никада нису починили неко кривично дело. Оно што смо желели да покажемо је да се у заједницама које се налазе у у процесу демографских промена услед прилива имиграната не јавља већи број кривичних дела. У већини случајева стопа криминалитета је или била уобичајена или се чак јављао мањи број извршених кривичних дела“, наводи професор Аделман у саопштењу. 

Само неколико дана након инаугурације, Доналд Трамп је донео две нове уредбе којима захтева подизање зида на граници са Мексиком и објављивање недељне листе криминалних дела почињених од стране имиграната. 

Међутим, истраживање овог тима доноси врло чврст научни доказ да овакве политике немају упориште у објективим чињеницама. Према речима водећег аутора рада, друго истраживање које се бавило изучавањем броја извзвршених прекршаја и хапшења на тлу САД, показало је да су страни држављани мање склони извршавању кривичних дела од оних који су рођени на тлу Америке. 

Како се наводи у саопштењу, веома је важно заснивати политике на провереним информацијама и доказима, а не на идеолошким уверењима која немају упориште у ставрности, а чији је циљ демонизација одређених делова америчког друштва.

подели
повезано
Седам земљоликих планета
Одложена еволуција