Задатак овогодишњег такмичења био је осмислити уређај који ће пронаћи примену у различитим сферама живота, користећи платформу за рад по избору. У петак, 22. марта, Школском центру „Никола Тесла“ у Вршцу, посетиоци ће на „Галаксија куп сајму иновација“ имати прилику да виде такмичарске радове ученика из 14 школа. Практични приказ, презентација радова и проглашење победника ће се одржати у Свечаној сали Хотела Србија, у Вршцу, у суботу, 23. марта.

Центар за промоцију науке ће у петак, 22. марта, у ШЦ „Никола Тесла“ представити изложбу „Спектри“, која покрива шест области које чине електромагнетно зрачење. Свака од области је изложба за себе, представљена одређеном бојом, и састоји се од неколико интерактивних експоната, на којима сами можете тестирати особине електромагнетних таласа.

Фото: Мејкерс лаб

Поред изложбе, Центар ће реализовати и четири радионице. На две радионице, ученици основних школа сазнаће како функционишу соларни панели, као и на које начине се може искористити струја коју они производе за покретање уређаја попут лампи, зујалица и других. Теме одрживог развоја такође ће бити део дискусије, уз разговор о томе како све наша земља добија струју. На радионицама за средњошколце откриваће се тајне програмирања, а учесници ће се упознати и са основама електронике. Кроз интерактивне лекције, ђаци средњих школа ће добити прилику да истраже свет Ардуино платформе – од њених основних компоненти, све до напредних функционалности.

Ове године у организацију такмичења укључила се и Нордеус фондација, која је пружила значајну логистичку подршку у  реализацији Галаксија купа.

подели