Zadatak ovogodišnjeg takmičenja bio je osmisliti uređaj koji će pronaći primenu u različitim sferama života, koristeći platformu za rad po izboru. U petak, 22. marta, Školskom centru „Nikola Tesla“ u Vršcu, posetioci će na „Galaksija kup sajmu inovacija“ imati priliku da vide takmičarske radove učenika iz 14 škola. Praktični prikaz, prezentacija radova i proglašenje pobednika će se održati u Svečanoj sali Hotela Srbija, u Vršcu, u subotu, 23. marta.

Centar za promociju nauke će u petak, 22. marta, u ŠC „Nikola Tesla“ predstaviti izložbu „Spektri“, koja pokriva šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje. Svaka od oblasti je izložba za sebe, predstavljena određenom bojom, i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima sami možete testirati osobine elektromagnetnih talasa.

Foto: Mejkers lab

Pored izložbe, Centar će realizovati i četiri radionice. Na dve radionice, učenici osnovnih škola saznaće kako funkcionišu solarni paneli, kao i na koje načine se može iskoristiti struja koju oni proizvode za pokretanje uređaja poput lampi, zujalica i drugih. Teme održivog razvoja takođe će biti deo diskusije, uz razgovor o tome kako sve naša zemlja dobija struju. Na radionicama za srednjoškolce otkrivaće se tajne programiranja, a učesnici će se upoznati i sa osnovama elektronike. Kroz interaktivne lekcije, đaci srednjih škola će dobiti priliku da istraže svet Arduino platforme – od njenih osnovnih komponenti, sve do naprednih funkcionalnosti.

Ove godine u organizaciju takmičenja uključila se i Nordeus fondacija, koja je pružila značajnu logističku podršku u  realizaciji Galaksija kupa.

podeli