Нову рубрику Библиотека на Елементаријуму отварамо узбудљивим одломком из новог издања ЦПН-а – “Биографија воде”  Филипа Бола

Текст: Филип Бол (одломак из књиге “Биографија воде”, ЦПН, 2013)

Тајанственост која окружује воду још није ишчилела. Најмање две и по хиљаде година проучавају ту најважнију материју на свету филозофи, испитују је научници, и много шта остаје незнано и недоказано. Без песничких распевавања сажећемо сва питања у једно, есенцијално: шта је вода?

Једно нико не може да занемари: вода је уникат. Све друго на свету јавља се у бескрајно много варијанти, али све је прављено на исту руку, све непровидно, сталног облика. Видимо ли унутрашњост листа, камена, животиње, продремо ли пуким додиром у њихово ткиво? Вода је свему супротна. Она је попустљива, покретна, прозрачна, безукусна. Упоредимо ли је, макар и овлаш, са свиме другим око ње, зачас се занесемо и помислимо да је некако неземаљска. Све и да убедите себе како су све шаролике чврсте материје само танане нијансе једне једине елементарне супстанце (земље, метала, дрвета, зависи од доба кад се разматрало и од културе проучаваоца), вода мора да се смести у посебну, сопствену категорију.

Вода данас нема посебан статус, не спада више у елементе – у ту привилеговану дружину. По хемијском саставу је тек обично једињење – мешавина елементарнијих супстанци, један смућкани елемент. Упркос томе, уопште не јењава интересовање за њу. Вода нас је везала уза се и не пушта нас. У наш културни кôд уписана је та привлачност. Она носи трагове сећања на то колико је некад била битна за крхке новорођене цивилизације. Колико ли за пустолове, за трговце који су ишли стопама великих авантуриста, за све који су у воденим пространствима видели неутрте путеве у нове земље. Привлачна је, свакако, и зато што је апсолутно неопходна за живот. Мами нас и својом красотом. Научнике и дан-данас фасцинира, премда се до детаља зна од чега се састоји. Путовање од воде као елемента до воде као молекула H2O, тек је прелудијум у мистерију воде. Не креће се на то путовање само зарад воде, него да се спозна цео материјални свет. Вода нас је увела у модерну физику, науку која објашњава понашање и трансформисање материје. Довела нас је и у хемију, која описује како се елементи комбинују. Она је шифрарник за биологију и геологију. Проучавајући воду, некадашњи филозофи и научници проучавали су сав наш свет. Зато би уместо зрнца песка, у ком је Вилијам Блејк сагледавао одраз целог света, много примереније било узети кап кише.

Филип Бол
Биографија воде

Превод: Ана Имшировић-Ђорђевић

Биографија воде Филипа Бола, аутора научнопопуларних књига и некадашњег уредника у часопису Природа (Nature), води нас у јединствено и интелигентно истраживање свега онога што знамо и што не знамо о супстанци која нас одржава у животу. Од биографије до традиције, од Великог праска преко рађања океана, и све до самог настанка живота, ауторова перспектива је увек разумљива и инспиративна. 

Књигу Биографија воде на српском језику заједнички су објавили Центар за промоцију науке из Београда и издавачка кућа Хеликс из Смедерева, поводом одлуке Уједињених нација да 2013. прогласe за Међународну годину сарадње у области вода.

 

Истражите друге наслове у рубрици БИБЛИОТЕКА.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви