Novu rubriku Biblioteka na Elementarijumu otvaramo uzbudljivim odlomkom iz novog izdanja CPN-a – “Biografija vode”  Filipa Bola

Tekst: Filip Bol (odlomak iz knjige “Biografija vode”, CPN, 2013)

Tajanstvenost koja okružuje vodu još nije iščilela. Najmanje dve i po hiljade godina proučavaju tu najvažniju materiju na svetu filozofi, ispituju je naučnici, i mnogo šta ostaje neznano i nedokazano. Bez pesničkih raspevavanja sažećemo sva pitanja u jedno, esencijalno: šta je voda?

Jedno niko ne može da zanemari: voda je unikat. Sve drugo na svetu javlja se u beskrajno mnogo varijanti, ali sve je pravljeno na istu ruku, sve neprovidno, stalnog oblika. Vidimo li unutrašnjost lista, kamena, životinje, prodremo li pukim dodirom u njihovo tkivo? Voda je svemu suprotna. Ona je popustljiva, pokretna, prozračna, bezukusna. Uporedimo li je, makar i ovlaš, sa svime drugim oko nje, začas se zanesemo i pomislimo da je nekako nezemaljska. Sve i da ubedite sebe kako su sve šarolike čvrste materije samo tanane nijanse jedne jedine elementarne supstance (zemlje, metala, drveta, zavisi od doba kad se razmatralo i od kulture proučavaoca), voda mora da se smesti u posebnu, sopstvenu kategoriju.

Voda danas nema poseban status, ne spada više u elemente – u tu privilegovanu družinu. Po hemijskom sastavu je tek obično jedinjenje – mešavina elementarnijih supstanci, jedan smućkani element. Uprkos tome, uopšte ne jenjava interesovanje za nju. Voda nas je vezala uza se i ne pušta nas. U naš kulturni kôd upisana je ta privlačnost. Ona nosi tragove sećanja na to koliko je nekad bila bitna za krhke novorođene civilizacije. Koliko li za pustolove, za trgovce koji su išli stopama velikih avanturista, za sve koji su u vodenim prostranstvima videli neutrte puteve u nove zemlje. Privlačna je, svakako, i zato što je apsolutno neophodna za život. Mami nas i svojom krasotom. Naučnike i dan-danas fascinira, premda se do detalja zna od čega se sastoji. Putovanje od vode kao elementa do vode kao molekula H2O, tek je preludijum u misteriju vode. Ne kreće se na to putovanje samo zarad vode, nego da se spozna ceo materijalni svet. Voda nas je uvela u modernu fiziku, nauku koja objašnjava ponašanje i transformisanje materije. Dovela nas je i u hemiju, koja opisuje kako se elementi kombinuju. Ona je šifrarnik za biologiju i geologiju. Proučavajući vodu, nekadašnji filozofi i naučnici proučavali su sav naš svet. Zato bi umesto zrnca peska, u kom je Vilijam Blejk sagledavao odraz celog sveta, mnogo primerenije bilo uzeti kap kiše.

Filip Bol
Biografija vode

Prevod: Ana Imširović-Đorđević

Biografija vode Filipa Bola, autora naučnopopularnih knjiga i nekadašnjeg urednika u časopisu Priroda (Nature), vodi nas u jedinstveno i inteligentno istraživanje svega onoga što znamo i što ne znamo o supstanci koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života, autorova perspektiva je uvek razumljiva i inspirativna. 

Knjigu Biografija vode na srpskom jeziku zajednički su objavili Centar za promociju nauke iz Beograda i izdavačka kuća Heliks iz Smedereva, povodom odluke Ujedinjenih nacija da 2013. proglase za Međunarodnu godinu saradnje u oblasti voda.

 

Istražite druge naslove u rubrici BIBLIOTEKA.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi