На такмичењу је учествовало седам тимова студената са четири универзитета, неколико факултета и академија струковних студија. Студенте су на почетку дана поздравили председник УПТС-а проф. др Виктор Недовић, шеф канцеларије за Србију швајцарске организације Helvetas Ненад Челаревић, координаторка за стартуп програме Научно-технолошког парка Београд Невена Јанковић, в.д. директора Центра за промоцију науке др Марјана Бркић, програм менаџер Фонда за иновациону делатност Млађан Стојановић, као и помоћница министра науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије Ивана Вукашиновић, која је и званично отворила овогодишње такмичење.

Прво место на такмичењу освојио је OsmoTim са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду са производом Слатки дуо, десертом од сушеног воћа – јабуке и шљиве. Друго место припало је Radish тиму, такође са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, за производ Rokesto, нутритивно богат вегански намаз на бази листа ротквице. Ове године треће место поделиле су две екипе: ProLab са Академије струковних студија Београд, одсек Висока хотелијерска школа, за производ VegBite, ужину богату протеинима и влакнима на бази тропова биљних млека, и тим InoHiT са Факултета за туризам и хотелијерство Универзитета у Крагујевцу за производ Carovita, који представља нутритивно обогаћен и природно обојен крекер са додатком шаргарепе.

Поред наведених тимова учествовали су још и MicroTim са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду (производ MicroTea – освежавајуће безалкохолно пиће богато полифенолима и минералима), тим Cinderella са Технолошког факултета Универзитета у Нишу са истоименим производом, веганским намазом на бази бундеве са додатком нане богатим влакнима и протеинима, као и тим Five Bees са Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, који је представио Медене reBEEzle, бомбоне на бази меда и суве рибизле.

„Једанаесто национално такмичење Екотрофелија Србија окупило је изузетне студентске тимове са иновативним идејама и производима. Сви који су се данас нашли на националној смотри су победници. Један тим се ипак за нијансу издвојио од осталих. OsmoTim ће имати сјајну прилику, али и велики задатак након прошлогодишње победе српског тима Rooftop, да представи своју иновацију на европском такмичењу најбољих студентских тимова Ecotrophelia Europe, које ће ове године бити одржано 7. и 8. октобра у Келну, у оквиру једног од највећих сајмова хране ANUGA, изјавио је проф. др Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и председник Организационог одбора националног такмичења.

Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С), чији је један од приоритета „Храна за будућност“, под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација, уз вишегодишњу подршку Научно-технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство са организацијом Helvetas, компанијама Desing и Dr. Oetker, као и Case Study Club-ом Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.

Више о томе како је изгледало прошлогодишње надметање прочитајте ОВДЕ.

подели