(Из сата у сат)

15. новембар, 01:36

Након два узбудљива дана на површини комете Чурјумов-Герасименко, Фили је заспао. 

15. новембар, 00:20

Европска свемирска агенција (ЕСА) саопштава да ће комуникација са Филијем ускоро бити прекинута, али да је робот успео да се окрене на месту слетања. Учитао је програм за ротацију тако да је окренуо већи део соларних панела ка Сунчевој светлости. „Дан“ на комети која се окреће око своје осе траје око 12 сати, а планирано је да се батерије пуне седам сати како би Фили нормално фукционисао. Положај у коме се нашао испод литице кратера омогућује само један сат пуњења дневно. Обртање би могло да га боље изложи светлу и обезбеди више енергије. Кад се батерије ноћас потроше, следећи контакт ће бити могућ тек након што на њега падне више светлости. Истражите више на сајту ЕСА

Мисија Розета

Слетање на комету Чурјумов-Герасименко 12. новембра, све оно што је томе претходило и уследило, представљају тријумф европске науке.

Истражите више у серији текстова О мисији Розета на Елементаријуму

15. новембар, 00:05

Мали, храбри представник човечанства далеко од Земље, Фили, и даље је жив – последњом преосталом енергијом прикупио је и послао Розети податке о комети Чурјумов-Герасименко које ћемо деценијама анализирати.

14. новембар, 23:30

Трка са временом на комети Чурјумов-Герасименко. Због незгодног положаја на који је слетео, соларни панели на Филију су у сенци литице и батерије су на измаку, врло близу 21,5 V испод којих неће бити могуће функционисање. ЕСА је ради уштеде већ угасила већину система на Филију. Последња енергија је потрошена на бушење терена, узимање узорка, проверу састава тла и да ли има „живих“ молекула, као и на комуникацију са Розетом, која изнад комете мотри на Филија. Европска свемирска агенција саопштава да су сви ови пакети инфромација успешно стигли на Розету. 

Фили или Филе?

Исправна су оба назива, судећи по Правопису. Робот Фили је име, наиме, добио по латинском називу Philae острва на реци Нил, где је пронађена плоча Розета. У српској транскрипцији, острво се може звати и Фили и Филе.

14. новембар, 14:00

Робот Фили се тренутно налази у сенци литице комете. ЕСА је објавила како он не добија довољно Сунчеве светлости, те се претпоставља да после суботе неће више имати корисне енергије за истраживање. Стручњаци ЕСА ускоро шаљу команде за инсталирање бушилице и надају се да ће Фили издржати довољно дуго да узме узорке.

13. новембар, 14:25 

На конференцији за новинаре, дан након слетања, стручњаци Европске свемирске агенције објашњавају како се обрађују фотографије које пристижу са Филија и Розете. Коначно је потврђено да робот Фили јуче није имао само једно, него три слетања – пошто није везан харпуном, два пута је одскочио од комете.  Након првог контакта, Фили се одвојио од комете, летео кроз свемир око један километар, преко кратера на комети, сместио се на другој локацији, али је поново одскочио, прелетео битно краће растојање и на крају се трајно сместио на локацији која није планирана за слетање, али није далеко од ње. Потврђено је и да сигнали неометано стижу до Земље.

13. новембар, 13:05 

Розета је на свом десетогодишњем путу до комете, кружећи кроз Сунчев систем, прешла невероватно растојање. Истражите путовање и положај Розете на изузетно атрактивној, интерактивној презентацији Европске свемирске агенције: Где је Розета?

13. новембар, 12:30 

Робот Фили је безбедан на површини комете овог преподнева, док протиче први дан откако је слетео на комету. Европска свемирска аганција је примила и обрадила прве фотографије које је направио. Стигао је и први селфи са комете – једна од јутрос објављених фотографија, мозаик начињен од два снимка, показује једну Филијеву „ногу“ на месту слетања. Како је најављено, научници ЕСА ће на конференцији данас у 14 часова представити панорамски поглед који је Фили снимио на комети око себе.

12. новембар, 23:59 

Европа је направила до сада невиђен успех у освајању свемира – након 12. новембра 2014. живимо у свету у коме је човек слетео и на комету. Истражите више на сајту ЕСА.

12. новембар, 21:00

Европска свемирска агенција најављује конференцију за четвртак, 13. новембар 2014, у 14 часова, на којој ће бити представљен извештај о дану 1 на комети. Фили ће на комети боравити наредних 99 дана. Пратите догађај УЖИВО на Елементаријуму.

12. новембар, 20:00 

Мисија је успела. Директан пренос из седишта ЕСА је завршен. На конференцији за новинаре о слетању робота Филија на комету Чурјумов-Герасименко разматрано је какве су последице тога што није испаљен харпун при слетању. Експерти ЕСА разматрају да ли се у једном тренутку робот подигао и поново (други пут) слетео на комету. Радио-веза функционише беспрекорно. Напајање Филија је исправно. Подаци пристижу на Земљу.

12. новембар, 19:15 

Фотографија направљена на само три километра удаљености од комете стигла је на Земљу. Место слетања је усликано камером резолуције од око три метра по пикселу.

12. новембар, 17:45

Детаљније анализе робота Фили показале су да испаљивање харпуна није прошло као што је испрва планирано. Међутим, робот је у добром стању.

12. новембар, 17:11 

Званичници ЕСА потврђују да је робот Фили успешно слетео на комету и да постоји комуникација са њим. Ускоро прве фотографије.

12. новембар, 17:03 

ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК. Робот Фили Европске свемирске агенције у 17.03 слетео на комету Чурјумов-Герасименко.

12. новембар, 16:45 

Робот Фили се приближава комети.

Мисија Розета

Слетање на комету Чурјумов-Герасименко 12. новембра, све оно што је томе претходило и уследило, представљају тријумф европске науке.

Истражите више у серији текстова О мисији Розета на Елементаријуму

12. новембар, 15:45 

Пристижу прве фотографије са сонде Розета, снимљене током приближавања робота Филија комети.

12. новембар, 15:30 

Робот Фили, неколико сати након одвајања од Розете и даље се спушта ка комети Чурјумов-Герасименко. Током слетања, шест подсистема снимају фотографије, мере магнетно поље, прашину и плазму. Контакт се очекује око 17 часова.

12. новембар, 12:00 

ЕСА потврђује да се робот Фили одвојио од Розете.

12. новембар,  09:35 

Робот Фили и сонда Розета се одвајају. Међутим, због дужине путовања радио-сигнала, информације о томе на Земљу су стигле тек након 28 минута и 20 секунди… Истражите више на сајту ЕСА

12. новембар, 01:00 

Потврђено је да су команде за контролу раздвајања и испоруке робота на комету спремне.

 

Чурјумов-Герасименко

Комета 67P/Churyumov-Gerasimenko јури кроз Сунчев систем елиптичном путањом чија је најдаља тачка од Сунца иза Јупитера, а најближа негде између Марса и Земље. Њено језгро се састоји из два различита сегмента спојена вратом, због чега подсећа на патку. Истражите више на сајту ЕСА.

11. новембар 2014, 20:00 

EСА је потврдила да је Розета на исправној орбити за достављање робота Филија на комету у предвиђено време.

6. август 2014, 08:35

Розета је стала „раме уз раме“ са кометом. 

13. новембар 2009, 00:00 

Трећи и финални пролазак поред Земље.

2. март 2004, 08:17 

Розета је лансирана са ракетом Аријана 5 из Француске Гвајане.

Сонда Розета

Розета је сонда коју је Европска свемирска агенција (ЕСА), пре више од деценије, лансирала у свемир како би детаљно истражила површину комете 67P/Churyumov-Gerasimenko. Током око 6,4 милијардe километара дугог пута, који је морала да превали како би се приближила 67P, сонда Розета је три пута обишла око Земље и једном око Марса. Захваљујући такозваној гравитационој „праћки“, Земља и Марс су на овај начин помогли да Розета добије довољно убрзање за сустизање комете. Током нареднoг 31 месецa, летелица је штедела енергију крећући се по инерцији. Након тога, непосредно пред сусрет са кометом, летелица је издржала серију маневара да би смањила брзину и безбедно се приближила објекту.

Истражите више на Елементаријуму

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви