Већ трећу годину заредом, Британски савет отвара пријаве за стипендирање научница под називом „Жене у СТЕМ-у“ и то у партнерству са 21 универзитетом у Великој Британији. Осим научницама из Србије, програм је намењен и научницама из Америке, Јужне Азије, Источне Азије, Западног Балкана, Централне Азије, Бразила, Египта, Мексика и Турске.

„Тражимо жене са образовањем у СТЕМ областима које имају потребу за финансијском подршком и које желе да инспиришу будуће генерације жена да наставе каријеру у СТЕМ-у“, наводи се на веб-сајту Британског савета.

Поводом отварања апликација на друштвеној мрежи Икс (X) огласио се и Едвард Фергусон, амбасадор Велике Британије у Србији:

„Ово је сјајна прилика за 25 научница из 12 држава, укључујући и #Србија, да стекну магистарске квалификације на престижним #УК универзитетима.“

Циљ програма је да повећа могућности у СТЕМ-у за девојке и жене. Према подацима Унеска, у 2019. години жене су чиниле мање од 30% истраживача широм света, а само 30% женских студената одабрало је СТЕМ области у високом образовању. Међутим, овај број полако расте и тренутно износи 35% (Анон, 2022). Анализа предмета између 2017/2018. показала је да је број жена које проучавају СТЕМ посебно низак у областима рачунарских наука, инжењерства и технологије, где је 19% студената било женског пола, наспрам 81% мушкараца. Физика, математика и статистика били су јачи, 39% и 37% (мушке колеге на 61% и 63%).

Више информација о условима пријављивања доступно је на овом линку, а рок за подношење апликације је 30. април 2024.

подели