Već treću godinu zaredom, Britanski savet otvara prijave za stipendiranje naučnica pod nazivom „Žene u STEM-u“ i to u partnerstvu sa 21 univerzitetom u Velikoj Britaniji. Osim naučnicama iz Srbije, program je namenjen i naučnicama iz Amerike, Južne Azije, Istočne Azije, Zapadnog Balkana, Centralne Azije, Brazila, Egipta, Meksika i Turske.

„Tražimo žene sa obrazovanjem u STEM oblastima koje imaju potrebu za finansijskom podrškom i koje žele da inspirišu buduće generacije žena da nastave karijeru u STEM-u“, navodi se na veb-sajtu Britanskog saveta.

Povodom otvaranja aplikacija na društvenoj mreži Iks (X) oglasio se i Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u Srbiji:

„Ovo je sjajna prilika za 25 naučnica iz 12 država, uključujući i #Srbija, da steknu magistarske kvalifikacije na prestižnim #UK univerzitetima.“

Cilj programa je da poveća mogućnosti u STEM-u za devojke i žene. Prema podacima Uneska, u 2019. godini žene su činile manje od 30% istraživača širom sveta, a samo 30% ženskih studenata odabralo je STEM oblasti u visokom obrazovanju. Međutim, ovaj broj polako raste i trenutno iznosi 35% (Anon, 2022). Analiza predmeta između 2017/2018. pokazala je da je broj žena koje proučavaju STEM posebno nizak u oblastima računarskih nauka, inženjerstva i tehnologije, gde je 19% studenata bilo ženskog pola, naspram 81% muškaraca. Fizika, matematika i statistika bili su jači, 39% i 37% (muške kolege na 61% i 63%).

Više informacija o uslovima prijavljivanja dostupno je na ovom linku, a rok za podnošenje aplikacije je 30. april 2024.

podeli