Овогодишњи добитниици Нобелове награде за хемију су Жак Дебуше, Јоаким Франк и Ричард Хендерсон који су развили криоелектронски микроскоп који пружа увид у биомолекуле

 

Текст: Јована Николић

Нобелову награду за хемију ове године добили су Жак Дебуше, Јоаким Франк и Ричард Хендерсон који су допринели развоју крио-електронског микроскопа што је омогућило настанак слика биомолекула. Научна литература данас обилује сликама које приказују шта се догађа на атомском и молекуларном нивоу, од протеина који изазивају резистенцију антибиоитика до Зика вируса, али дуго микроскопи нису омогућавали научницима да јасно виде живе молекуле. Може се рећи да је биохемија са крио-елеткронским микроскопом ушла у сасвим нову еру у којој се знанто једноставније и напредније сагледавају биомолекули и визуализују различити процеси. Ова врста микроскопа има велики значај и на теорисјком и практичном нивоу јер доприноси разумевању хемије живота, али и развоју фармације.

Дуго се сматрало да електронски микроскопи могу да пруже увид само у неживу материју јер њихов јак сноп уништава све што је живо, али је Ричард Хендерсон успео да помоћу њега добије тродимензионалну слику протеина на атомском нивоу. Јоаким Франк је од 1975. до 1986. развио метод за спајање нејасних дводимензионалних слика које су добијене електронским микроскопом тако да се добије јасна тродимензионална.

Међутим, кључни корак у развију крио-елеткронских микроскопа направио је Жак Дебуше који је почетком осамдесетих година 20. века почео да витрификује воду у ове сврхе. С обзиром да течна вода при посматрању електронским микроскопом испарава што оштећује биомолекуле, Дебуше је применио процес витрификације, однсоно хлађења воде како би она прешла у чврсто стање. Течна вода која се налази око биолошког узорка се веома брзо хлади и сада у новом облику штити узорак тако да молекули задржавају свој природни облик. Прве слике различитих вируса који се веома јасно разликују од витрификоване воде која их окружује, Дебуше је добио 1984. године. 

Жак Дебуше је рођен 1942. године у Еглу, у Швајцарској, а докторирао је на Универзитету у Женеви и Универзитету у Базелу. Професор је биофизике на Универзитету у Лозани

Јоаким Франк је рођен 1940. године у Зигену у Немачкој. Докторирао је на Техничком универзитету у Минхену. Професор је биохемије, биофизике и биолошких наука на Колумбија Универзитету у Њујорку.

Ричард Хендерсон је рођен 1945. године у Единбургу. Докторирао је на Кембриџу где је програмски директор MRC лабораторије молекуларне биологије.

 

Нобелове награде 2017.

Сваке године, током прве недеље октобра у Стокхолму се додељује пет престижних награда које је својим завештањем успоставио шведски научник Алфред Нобел. Награде се саопштавају од понедељка до петка, увек истим редом: медицина, физика, хемија, књижевност и мир. Првог следећег понедељка објављује се и додатна награда у Ослу, за економију. Као и претходних година, из дана у дан, Елементаријум прати Нобелову недељу.

Истражите више…

 

подели
повезано
Нобел за ограничену рационалност
Нобел против нуклеарног оружја