Ovogodišnji dobitniici Nobelove nagrade za hemiju su Žak Debuše, Joakim Frank i Ričard Henderson koji su razvili krioelektronski mikroskop koji pruža uvid u biomolekule

 

Tekst: Jovana Nikolić

Nobelovu nagradu za hemiju ove godine dobili su Žak Debuše, Joakim Frank i Ričard Henderson koji su doprineli razvoju krio-elektronskog mikroskopa što je omogućilo nastanak slika biomolekula. Naučna literatura danas obiluje slikama koje prikazuju šta se događa na atomskom i molekularnom nivou, od proteina koji izazivaju rezistenciju antibioitika do Zika virusa, ali dugo mikroskopi nisu omogućavali naučnicima da jasno vide žive molekule. Može se reći da je biohemija sa krio-eletkronskim mikroskopom ušla u sasvim novu eru u kojoj se znanto jednostavnije i naprednije sagledavaju biomolekuli i vizualizuju različiti procesi. Ova vrsta mikroskopa ima veliki značaj i na teorisjkom i praktičnom nivou jer doprinosi razumevanju hemije života, ali i razvoju farmacije.

Dugo se smatralo da elektronski mikroskopi mogu da pruže uvid samo u neživu materiju jer njihov jak snop uništava sve što je živo, ali je Ričard Henderson uspeo da pomoću njega dobije trodimenzionalnu sliku proteina na atomskom nivou. Joakim Frank je od 1975. do 1986. razvio metod za spajanje nejasnih dvodimenzionalnih slika koje su dobijene elektronskim mikroskopom tako da se dobije jasna trodimenzionalna.

Međutim, ključni korak u razviju krio-eletkronskih mikroskopa napravio je Žak Debuše koji je početkom osamdesetih godina 20. veka počeo da vitrifikuje vodu u ove svrhe. S obzirom da tečna voda pri posmatranju elektronskim mikroskopom isparava što oštećuje biomolekule, Debuše je primenio proces vitrifikacije, odnsono hlađenja vode kako bi ona prešla u čvrsto stanje. Tečna voda koja se nalazi oko biološkog uzorka se veoma brzo hladi i sada u novom obliku štiti uzorak tako da molekuli zadržavaju svoj prirodni oblik. Prve slike različitih virusa koji se veoma jasno razlikuju od vitrifikovane vode koja ih okružuje, Debuše je dobio 1984. godine. 

Žak Debuše je rođen 1942. godine u Eglu, u Švajcarskoj, a doktorirao je na Univerzitetu u Ženevi i Univerzitetu u Bazelu. Profesor je biofizike na Univerzitetu u Lozani

Joakim Frank je rođen 1940. godine u Zigenu u Nemačkoj. Doktorirao je na Tehničkom univerzitetu u Minhenu. Profesor je biohemije, biofizike i bioloških nauka na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku.

Ričard Henderson je rođen 1945. godine u Edinburgu. Doktorirao je na Kembridžu gde je programski direktor MRC laboratorije molekularne biologije.

 

Nobelove nagrade 2017.

Svake godine, tokom prve nedelje oktobra u Stokholmu se dodeljuje pet prestižnih nagrada koje je svojim zaveštanjem uspostavio švedski naučnik Alfred Nobel. Nagrade se saopštavaju od ponedeljka do petka, uvek istim redom: medicina, fizika, hemija, književnost i mir. Prvog sledećeg ponedeljka objavljuje se i dodatna nagrada u Oslu, za ekonomiju. Kao i prethodnih godina, iz dana u dan, Elementarijum prati Nobelovu nedelju.

Istražite više…

 

podeli
povezano
Nobel za ograničenu racionalnost
Nobel protiv nuklearnog oružja