Nakon skoro četrdeset godina, žene će se uskoro ponovo prošetati svemirom, javlja Američka svemirska agencija NASA

Foto: Wikipedia

Tekst: Ivana Nikolić

Američke astronautkinje En Meklejn i Kristina Koh se već uveliko pripremaju da 29. marta napuste Međunarodnu svemirsku stanicu na sedam sati, tokom kojih bi trebalo da zamene baterije instalirane na njoj prošlog leta.

Ovaj, martovski izlazak u svemir biće druga od tri planirane svemirske šetnje tokom Ekspedicije 59, koja će biti lansirana 14. marta. NASA javlja da će astronauti Nik Hejg i Dejvid Sentžak učestvovati u prvoj i trećoj šetnji svemirom, dok je druga the first all-female spacewalk ili prva šetnja po svemiru ikada u kojoj učestvuju isključivo žene. Meklejn i Koh će se sa Zemlje pridružiti još dve žene: kontrolorka leta iz Kanadske svemirske agencije, Kristen Faćio, koja bi trebalo bi da bude za komandama Svemirskog centra Džonson u Hjustonu, Teksas, kao i direktorka letenja iz NASA-e, Meri Lorens. Faćio je lepe vesti podelila na Tviteru:

,,Upravo sam saznala da ću pružati podršku za prvu šetnju po svemiru u kojoj učestvuju samo žene! Ne mogu da sakrijem uzbuđenje“, napisala je Faćio, uz haštagove #WomenInSTEM #WomenInEngineering #WomenInSpace

Sovjetska kosmonautkinja Svetlana Savitskaja bila je prva žena koja je šetala po svemiru pre 35 godina, 25. jula 1984. Od 1998. do danas, bilo je ukupno 213 šetnji po svemiru ispred Međunarodne svemirske stanice i to zbog popravki, testiranja nove opreme i naučnih eksperimenata. Međutim, broj žena u tim šetnjama je veoma mali – samo 11 odsto od više od 500 ljudi koji su šetali  svemirom bile su žene, dok su timovi bili ili isključivo muški ili muško-ženski. U gotovo 60 godina dugoj istoriji krstarenja svemirom, u ekspedicijama su samo četiri puta bile dve žene obučene za šetnju. Stoga je šetnja zakazana za kraj mart presedan u svemirskoj istoriji.

podeli